Koronavírus Fejérben

2020.03.26. 07:25

Olvasónk fertőtleníteni akarta bankjegyeit, pórul járt

Nyugdíjas olvasónk a tévében látta, hogy a bankjegyek házi fertőtlenítésének egyik lehetséges módja a vasalás. Kipróbálta, pórul járt.

Sági Zoltán

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Illusztráció

Megpróbáltunk hát utánajárni, mit bír a bankjegy – és hogy szükséges-e házilag fertőtleníteni egyáltalán. Amint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2014-től kibocsátott új bankjegyekkel kapcsolatban hangsúlyozza, azok „minden olyan látható és nem látható jellemzővel rendelkeznek, amelyek a korszerűséget, egyben a megbízható működést garantálják a készpénzforgalom minden szereplője számára”. Nyilván ezek közé tartozik a vasaló talpa alatt elfüstölt hologramfólia is, ami ezek szerint bizonyítottan nem nagymamaálló – bár egyébként korszerű biztonsági elem. A megsérült húszezres alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, míg az értéket kifejező nyomat a Pénzjegynyomda Zrt.-ben került a biztonsági papírra, amelynek alapanyaga nem más, mint a jól vasalható gyapot.

Ilona a megvasalt húszezresekkel
Fotó: olvasónk

Az esettel kapcsolatban felhívtuk az MNB ügyfélszolgálatát is, ahol a jegybank március 21-én megjelent közleményét ajánlották figyelmünkbe. Ebből kiderült egyrészt az, hogy a készpénz-logisztikai szolgáltatók és a jegybank mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a forgalomban lévő bankjegyek a jelen pandémiás körülmények között se jelentsenek magasabb kockázatot, mint bármely más közösségi használatú tárgy. Másrészt kiderült az is, hogy a jegybankban a bankjegyek – a zsugorfóliázás során – egy 160-170 Celsius-fokos hőalagúton haladnak keresztül. E hőt tehát állják. Magyarán Ilonának, ha mégsem hinne az MNB szakembereinek, legközelebb e hőfok alá, a gyapjú és a selyem környékére kell állítania a vasalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában