3,1 milliárd forint

2020.03.28. 07:15

Megújul két összekötő út is Dél-Fejérben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban országosan több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű út teljes körű felújítását indította el.

V. Varga József

A 6219-es összekötő út Nagyvenyim és Mezőfalva közötti szakaszát 2018-ban újították föl Fotó: Pesti Tamás

Fotó: fmh_foto

Ebből Fejér megyében 54,6 kilométernyi mellékút felújítása valósulhat meg: a program egyik eleme a Dunaújváros–Sárbogárd összekötő út, a másik a Paks–Cece összekötő út felújítása, összesen 23,39 kilométer hosszban – tájékoztatta lapunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya. A projekt 3,1 milliárd forint európia uniós vissza nem térítendő támogatásból valósul meg. A 6219-es jelű, Dunaújváros–Sárbogárd összekötő út 14,59 kilométeren újul meg, a beruházó átadta a munkaterületet, a fejlesztés előrelátha­tóan 180 napot vesz igénybe. Az út 10+587 és 25+179 kilométerszelvények közötti szakasza a mezőfalvi körforgalomtól indul és az út végéig tart, mely Sárbogárdon a 63-as főútnál található. A felújítással érintett szakasz közvetlenül csatlakozik a már 2018-ban felújított Nagyvenyim–Mezőfalva közötti szakaszhoz.

A 6219-es összekötő út Nagyvenyim és Mezőfalva közötti szakaszát
2018-ban újították föl Fotó: Pesti Tamás

A felújítás során a kivitelező az elhasználódott kopóréteg lemarása és a lokális hibák kijavítása után teljes felületen új kötőréteget és kopóréteget épít. Megújul a vízelvezető rendszer, kitisztítják az árkokat és átereszeket, az új burkolat mellé új padka készül. Az elhasználódott KRESZ-táblák cseréje mellett a szükséges helyeken új táblákat helyeznek ki, s tartós burkolati jeleket festenek. A Mezőfalva határában épülő terelősziget, valamint a 17+325–18+025 kilométerszelvények között épülő ívkorrekciók, a jelenlegi kis sugarú ívek biztonságosabb haladást lehetővé tevő nagyobb sugárral és új pályaszerkezettel épülnek át. A 6231-es jelű Paks–Cece összekötő út 8,8 kilométeren újul meg, a munkálatok várhatóan 120 napot vesznek igénybe. Az út 19+565 és 28+428 kilométerszelvények közötti szakaszának felújítása során a meglévő burkolat profilba marása és a lokális hibák kijavítása után a teljes felületen új kötő- és kopóréteget építenek. Felújítják a vízelvezető rendszert, kitisztítják az árkokat és átereszeket, az új burkolatot új padka szegélyezi. A szakemberek teljeskörűen felújítanak két hidat, az elhasználódott közlekedési táblák cseréje mellett a szükséges helyeken új táblákat helyeznek ki, valamint tartós burkolati jeleket festenek fel. A felújítással érintett szakasz az út teljes Fejér megyei szakaszát érinti, Tolna megye határától a 61-es főútig, és tartalmazza Cece átkelési szakaszát is. A beruházások megvalósulását követően nő a forgalombiztonság, nagymértékben javul az út szolgáltatási színvonala és az utazási időben is rövidülés lesz tapasztalható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában