Egy program a vidékért

2020.03.06. 14:45

Karbantartó gépekkel és orvosi eszközökkel gyarapodott Sárszentágota

Két átadási ünnepséget is tartottak csütörtökön a településen. A Magyar Falu program nyertes pályázatai nyomán karbantartó gépekkel és orvosi eszközökkel gyarapodott a közösség.

V. Varga József

Varga Gábornak (b) Barabás János mutatta a tereprendező adaptert

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Barabás családi gazdaság portáján működés közben is láthattuk a traktorokra szerelt rézsűkaszát és hidraulikus tereprendezőt. A közterületek karbantartására használatos gépek 5 millió forintba kerültek. A faluban 14 kilométernyi a közúthálózat hossza, melynek folyamatos karbantartása (padkajavítás, egyengetés), és a kétoldali árok gyommentesítése nagy feladatot és húzós költséget jelent az önkormányzatnak. Ezeknél a munkáknál tudják majd hasznosítani az adaptereket (a rézsűkaszával például kisebb ágakat is le tudnak darálni).

A kaszát és a tereprendezőt Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője adta át egy baráti kézfogás formájában Sebestyén Zoltán polgármesternek, aki jelképesen rögvest továbbította is azokat Barabás Jánosnak. A családi gazdaság társtulajdonosa, egyébként a helység alpolgármestere üzemelteti majd a masinákat.

Varga Gábornak (b) Barabás János mutatta a tereprendező adaptert
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A faluvezető egyeztetett a gazdákkal, ők javasolták, mi az, amire szükség lenne a munkák kapcsán, természetesen a pénzügyi lehetőségeken belül. A honatya örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat partnerre lelt a gazdálkodókban, akikre sok mindenben számíthat.

Varga Gábor a Magyar Falu program három „lábáról” is szólt: 50 milliárd forint jutott, jut a falusi csokra, 50 milliárd a négy számjegyű utak felújítására és ugyancsak 50 milliárd egyéb pályázati ablakokra, köztük jelesül a közterületek karbantartását szolgáló gépfejlesztésre. Ez utóbbi lehetőség rendkívül népszerű volt, a választókerületében 20 önkormányzat pályázott és nyert. A programot újra kiírták: Sárszentágota a belterületi utak javítására és az óvodaudvar rendbetételére nyújtja be pályázatát.

A falu másik pályázatával 1,8 millió forintot nyert az alapellátáshoz szükséges orvosi eszközök (defibrillátor, EKG-készülék, rendelő bútorzat) beszerzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában