2020.03.12. 07:40
Jót falatozhattak a helyi disznókból Mezőkomáromban
Ha falu, akkor disznóvágás. Ez az állítás Mezőkomáromban hatványozottan igaz.
A felszolgált „disznósággal” többen is elbíbelődtek Mezőkomáromban
Fotó: Borbély Mariann
Hosszú évek óta létező hagyomány már a településen a faludisznóvágás. E célból nemrég a közmunkaprogram keretében gondozott három sertést vágták le a helyiek. Nagy példányok voltak ezek az állatok, több mint háromszáz kilogrammot nyomtak, fejenként!
A folyamat természetesen engedélyekkel, állatorvosi papírok megléte mellett zajlott, hivatalosan. A levágást a feldolgozás követte: kis túlzással gyakorlatilag a sertések minden egyes porcikájából hurka és kolbász készült.
Így lett 385 kilogramm kolbásza és 260 kilogramm hurkája az önkormányzatnak.
Az ételosztásra másnap került sor – ezt már egy másik csapat végezte. A két konyhán reggel 6 órakor kezdődtek a munkálatok – sütőkben és serpenyőkben
–, a disznóságokat déltől vehették át az arra érdemesek. Ők a Mezőkomáromban állandó lakcímmel rendelkező vagy életvitelszerűen a településen tartózkodó lakosok voltak, akik az előre kiosztott jegyekért cserébe vehették át a húsokat. Egy főnek nagyjából 45–50 dekagrammnyi hurka, kolbász jutott. Köő Péter polgármester jóvoltából egy másik statisztika is ismert: a jegyekkel rendelkezők 95 százaléka átvette jussát.
– Mondhatni, készülnek is már erre a településen élők, vagy legalábbis egy részük – tette hozzá az elöljáró. – Hallottam olyan családról, ahol tervezetten ez a disznótoros volt az ebéd – mondta.
A faludisznóvágással azt is igyekeznek megmutatni: a közmunkaprogramban előállított termékek a lakosoknak is elérhetők. Vagyis a – bevált receptúra szerint, nem túl sósan, nem túl erősen fűszerezett – kolbászokat, hurkákat mindenki hazavihette magával. Immár hetedik alkalommal.