Több mint kilencszáz kilogramm volt az alap

2020.03.12. 07:40

Jót falatozhattak a helyi disznókból Mezőkomáromban

Ha falu, akkor disznóvágás. Ez az állítás Mezőkomáromban hatványozottan igaz.

Szanyi-Nagy Judit

A felszolgált „disznósággal” többen is elbíbelődtek Mezőkomáromban

Fotó: Borbély Mariann

Hosszú évek óta létező hagyomány már a településen a faludisznóvágás. E célból nemrég a közmunkaprogram keretében gondozott három sertést vágták le a helyiek. Nagy példányok voltak ezek az állatok, több mint háromszáz kilogrammot nyomtak, fejenként!

A folyamat természetesen engedélyekkel, állatorvosi papírok megléte mellett zajlott, hivatalosan. A levágást a feldolgozás követte: kis túlzással gyakorlatilag a sertések minden egyes porcikájából hurka és kolbász készült.

Így lett 385 kilogramm kolbásza és 260 kilogramm hurkája az önkormányzatnak.

A felszolgált „disznósággal” többen is elbíbelődtek Mezőkomáromban
Fotó: Borbély Mariann

Az ételosztásra másnap került sor – ezt már egy másik csapat végezte. A két konyhán reggel 6 órakor kezdődtek a munkálatok – sütőkben és serpenyőkben

–, a disznóságokat déltől vehették át az arra érdemesek. Ők a Mezőkomáromban állandó lakcímmel rendelkező vagy életvitelszerűen a településen tartózkodó lakosok voltak, akik az előre kiosztott jegyekért cserébe vehették át a húsokat. Egy főnek nagyjából 45–50 dekagrammnyi hurka, kolbász jutott. Köő Péter polgármester jóvoltából egy másik statisztika is ismert: a jegyekkel rendelkezők 95 százaléka átvette jussát.

– Mondhatni, készülnek is már erre a településen élők, vagy legalábbis egy részük – tette hozzá az elöljáró. – Hallottam olyan családról, ahol tervezetten ez a disznótoros volt az ebéd – mondta.

A faludisznóvágással azt is igyekeznek megmutatni: a közmunkaprogramban előállított termékek a lakosoknak is elérhetők. Vagyis a – bevált receptúra szerint, nem túl sósan, nem túl erősen fűszerezett – kolbászokat, hurkákat mindenki hazavihette magával. Immár hetedik alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában