A sírkertet felváltva gondozzák

2020.03.24. 07:40

A kápolnapusztai mészárlás emlékezete

A második világégés végének egyik különösen bestiális fejezetére ezúttal csak ketten emlékeztek a Gánt melletti Kápolnapuszta temetőjében, ahol Spergelné Rádl Ibolya polgármester és Krausz János alpolgármester helyezett el koszorút.

Borsányi Bea

Két koszorú és egy ima a kivégzettekért Fotó: önkormányzat

1945. március 16-án a szovjetek a néhány hónappal korábbi események megtorlásaként – a csendőrök és a lakosoktól rendszeresen erőszakkal élelmiszert szerző szovjet partizánok között tűzharc alakult ki – minden 15–70 év közötti férfit kivégeztek az apró településen. Ezzel Kápolnapusztát is halálra ítélték, amely a háborút követő években teljesen elnéptelenedett. 2013 óta minden márciusban a kivégzettekre emlékeznek és mondanak értük imát az egykori település kis temetőjében, amely rendre megtelik.

Két koszorú és egy ima a kivégzettekért
Fotó: önkormányzat

Az eseményen ma már igen idős kápolnapusztai elszármazottak, valamint leszármazottak vesznek részt évről évre. A sírkertet felváltva gondozzák a Vértesi Erdő Zrt., Gánt Község Önkormányzatának és a Gánt-Wehretal Német Nemzetiségi Egyesületnek a tagjai. Az önkormányzat úgy tervezi, hogy nyáron az emlékmű felett álló nagy fakeresztet, illetve a sírokon lévő kereszt alakú fa fejfákat tartósabbra cseréli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában