múltról és jövőről

2020.02.01. 15:30

Mór egyszerre ipari és borvidéki központ

A választásokat követően megalakult az új képviselő-testület, de a fejlesztési irányok, célkitűzések és a polgármester személye változatlan, ezért Fenyves Pétert, a város vezetőjét kérdeztük múltról és jövőről.

Palocsai Jenő

Fenyves Péter a negyedik polgármesteri cikluson keresztül folytatja a munkát Fotók: Hrubos Zsolt

Elégedett-e a választási eredményekkel?

– Igen, mert a szavazásra jogosultak 49,39 százaléka járult az urnákhoz, ez az arány igazodik a korábbi móri trendekhez. A három polgármesterjelöltre leadott érvényes szavazatok 61,25 százalékát kaptam meg, így a választópolgárok széles körű támogatásával folytathatom munkámat a negyedik polgármesteri cikluson keresztül.

Három ciklust átívelően a Fidesz–KDNP-csoportosulás nyerte meg mind a nyolc választókörzetet, a polgármesteri pozíciót és a listás szavazást is Móron. Ilyen város tizenkettő van összesen az országban, ahol ezt az eredményt elérték a 2010-es, 2014-es és a 2019-es önkormányzati választásokon.

Csak az ellenzéki oldalon volt változás, mivel Pábli Antal jobbikos képviselő helyett a kompenzációs listáról bekerülő Schmidt Roland, a Mi Hazánk jelöltje lett a testület új tagja.

A megkezdett úton haladnak tovább, vagy esetleg változik az irány?

– Az irányt a képviselőtársaimmal egyetemben össze­állított program adja, mely túlmutat a város fejlődési irányát meghatározó ötéves önkormányzati cikluson, igazodva az Európai Unió új hétéves költségvetési tervezetéhez.

Fenyves Péter a negyedik polgármesteri cikluson keresztül folytatja a munkát Fotók: Hrubos Zsolt

Maradt-e függőben valamilyen projekt a korábbi ciklusból, amit be kell fejezni?

– Az előző ciklusból áthúzódik erre a ciklusra a véradó állomás épületének felújítása, a belterületi vízrendezés – a Pince utcai árok kialakításával, ami a Vértes és a Vén-hegy gyűjtője –, illetve a Dózsa utcának a Kórház utcától a körforgalomig terjedő szakaszának átépítése.

Számíthatnak-e a polgárok további fejlődésre, fejlesztésekre?

– Természetesen számíthatnak, olyannyira, hogy a fejlesztéseket egy 15 pontos programban foglaltam össze. Közöttük olyanok szerepelnek, mint a civil szervezetek számára létrejövő alkotóházak, Ezerjó lépés fiataljaink kulturált szórakozásáért, fogyatékkal élők napközi, illetve idősek ápoló- és gondozóotthonának kialakítása, kerékpárút, zarándokút Mór és Bodajk között vagy például a „Mór város legnagyobb szabadtéri játszóterének” kialakítása. De más elemei is vannak, ilyen a város világítás-korszerűsítési programja, a strand jövője, a Móri Művészetek Palotájának kialakítása, a zöldenergia termelése, a Radnóti Miklós Általános Iskola új épületszárnyának megépítése, a tiszta város megteremtése modern hulladékgazdálkodással, az új rendőrségi épület vagy a városközpont építése, valamint a régóta tervezett véradó épület rekonstrukciója.

A költségvetésünk stabil, és ennyi tervhez annak is kell lennie, hiszen saját önkormányzati forrásokat is be kell vonni a fejlesztések megvalósításába. Az állami források mellett az önkormányzat saját adóbevételei képezik a fedezetet.

A Lamberg-kastély az újjáépülő városközpont egyik emblematikus épülete marad Fotó: FMH Archív

Mi lesz az új év első, a lakosság számára is szemmel látható változása, eseménye?

– A véradó állomás épületének átadása, ahol védőnői és gyermekorvosi ellátóközpont létesül, továbbá a fiatalok összefogásával, felkarolva elképzeléseiket, létrehozzuk az újjáépülő városközpontban a fiatalok házát, ahol digitális termet, internetkávézót, zenés klubot alakítunk ki, teret adva a színvonalas szórakozásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában