Rengeteg kárt okozott a megyében

2020.02.06. 07:12

Kidőlt a gánti kereszt az orkánerejű széltől

Több mint hetven helyszínen szüntették meg az erős szél okozta balesetveszélyt a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók.

FMH, Borsányi Bea

Így fest most Gánt fölött a hegyen a kereszt Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tácon és Válban az iskola, Bicskén a művelődési ház tetőszerkezetének lemezfedését bontotta meg a szél. Polgárdiban az idősek otthona tetején igazították meg a meglazult cserepeket a város tűzoltói. Bodajkon a vihar egy társasház tetőszerkezetét nyolc négyzetméteren gerendástul tépte le, amely egy parkoló autóra zuhant. A helyi önkéntes és a móri önkormányzati tűzoltók a padlástérnél a meglazult tetődarabokat szedték le. Csákvár és Zámoly között egy pótkocsis kisteherautót borított fel az orkán. A jármű pótkocsija leszakadt, az oldalára dőlt. A kisteherautó az oldalára borult. A fehérvári hivatásos és a csákvári önkéntes tűzoltók állították a kerekeire. Az M7-esen is egy kisteherautó pótkocsiját döntötte meg menet közben a szél, amelyet a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos egysége és a váli tűzoltók csörlőztek vissza. Személyi sérülés egyik felsorolt esetnél sem történt.

Az orkánerejű szél számos helyen tört le akár karvastagságú ágakat is a fákról
Fotó: katasztrófavédelem

A két napja fújó orkánerejű szél több helyen kárt is okozott a megyében, így többek között Gántra is lecsapott, ahol a hegyen álló több méter magas keresztet fordította ki a földből. A falu fölött emelt, nagyjából három méter magas, kivilágított fehér mészkő kereszt és a körülötte kiépített kis emlékhely a Gántról kitelepített német nemzetiségű lakosok és a bauxitbányászok emlékére készült 2006-ban. A kereszt mára teljesen a „faluhoz nőtt”, hozzátartozott a település képéhez. Ahogy azt Spergelné Rádl Ibolya, Gánt polgármestere elmondta, sajnos már decemberben látszott, hogy a karácsony előtti nagy vihar kikezdte a keresztet.

Így fest most Gánt fölött a hegyen a kereszt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Már akkor tudtuk, mindenképpen tennünk kell az emlékmű helyreállítása érdekében. Ám a közben beállt hideg miatt, ami megdermesztette a követ is, nem akartunk hozzányúlni, nehogy nagyobb kárt tegyünk benne. Úgy döntöttünk, tavasszal mindenképpen megerősítjük, helyreállítjuk a stabilitását – fogalmazott Spergelné. Nos, a kereszt mára kidőlt és – mivel három részből volt összeállítva – darabjai­ra hullott. A gánti hegy teteje egyelőre üresen áll, de tavasszal mindenképpen rendbe teszik és ismét a helyére állítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában