Régi adósság már

2020.02.09. 07:45

Jövő héten indul a felújítás az Arany János Iskolában

Ha minden jól megy, őszre külsőleg megszépülhet az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény.

Borsányi Bea

A munkaterület-átadáson alaposan szemrevételezték a helyzetet Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Az épület eredetileg 1928ban épült két épületszárnnyal, jelentősebben 1948-ban újították fel, majd az 1980-as években is történt egy gyors ütemű „beavatkozás”. Az épület azonban mára rossz műszaki állapotba került, a további állagromlás megakadályozása szükségessé teszi a homlokzat és a tető rekonstrukcióját. Ezzel régóta várt felújítás kezdődik meg a jövő héten. A teljes beruházáscsomagban további elképzelések is szerepelnek, amelyek megvalósulása érdekében a fenntartó Székesfehérvári Tankerületi Központ már tett lépéseket.

A munkaterület-átadáson alaposan szemrevételezték a helyzetet
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az épület felújításáról a város vezetése már évekkel ezelőtt döntött és meg is kezdte a munka kevésbé látványos részét, az előkészítést, ám közben fenntartóváltás következett be: az önkormányzatoktól az állam vette át az oktatási intézmények működtetését. Azonban, ahogy azt a munkaterület átadásán Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, az oktatás infrastruktúrájának a fejlesztésében továbbra is szerepet vállal a város, amely 600 millió forintot biztosít a teljes beruházáshoz.

 

A munkaterület átadásán Pretz János, a kivitelező cég ügyvezetője ismertette a felújítás részleteit. Elmondta, a tetőn lecserélik a palát és az alatta lévő deszkázatot, a homlokzaton helyreállítják az ablakpárkányokat és a keretezéseket, rendbe hozzák a három főbejárat körüli keretezést, műkő lábazatot cserélnek, a földszinti folyosón visszaépítenek egy ablakot és az udvari homlokzat felőli teraszt, lecserélik a bádogos szerkezeteket, javítják a vakolt felületeket. A munkát szeptemberre szeretnék befejezni, de mivel az elemek valós állapota csak a bontási munkák során derül ki, ezért a pontos kivitelezési terv a felújítás folyamatában készíthető el.

Török Szabolcs székesfehérvári tankerületi igazgató arról is beszélt, hogy a homlokzat és tető felújítását követően az épület belső gépészeti, illetve villamoshálózati megújítása kezdődik majd el, ezt követően pedig a rendelkezésre álló összegből a belső terekben is futja felújításra – többek között mozgáskorlátozottakat szolgáló akadálymentesítést terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában