választás

2020.02.04. 07:15

Hogyan helyezhetnek ki plakátokat a kampány ideje alatt?

Ismét választás lesz, és újra elárasztották Dunaújvárost és a választókerületet a jelöltek plakátjai. Utánanéztünk, milyen szabályoknak kell megfelelniük, és hová lehet elhelyezni azokat.

DH

Fák közé kihúzott, azokra rögzített molinó Dunaújvárosban Fotó: DH

A jogszabály a vonatkozó paragrafusban egy kalap alá veszi a plakátokat, a feliratokat, szórólapokat, vetített képeket, molinókat, emblémákat mérettől és hordozóanyagtól függetlenül. Éppen ezért tekinthetjük a városban a padokon vagy buszmegállókban található hirdetési felületet, a villanyoszlopokra rögzített plakátokat és a fák közé felhúzott molinót is ugyanannak a kategóriának.

Kampányidőszakban a jelölő szervezetek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátokat, amin fel kell tüntetniük a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét. Így lehet a függetlenként induló jelölt plakátján a saját neve, Kálló Gergely jobbikos jelölt plakátján pedig felelős kiadóként a Párbeszéd Magyarországért Párt.

Ennek elmulasztása komoly következményekkel járhat és büntetést vonhat maga után.

Fák közé kihúzott, azokra rögzített molinó Dunaújvárosban
Fotó: DH

Akárcsak a nem megfelelő helyen elhelyezett plakátok. A vonatkozó törvény értelmében ugyanis önkormányzati tulajdonban lévő dolgon kizárólag csak a vagyonkezelő előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet, védett műemléki értéken, örökségi elemen, építészeti örökségen, természetvédelmi területen, értéken vagy védett fákon viszont plakátot elhelyezni szigorúan tilos.

Dunaújváros területén viszont több olyan plakát is található, ami védett fákra van kihelyezve, a kiadásért felelős személy vagy jelölő szervezet látható feltüntetése nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában