Legyen lehetőség rácsodálkozni

2020.02.13. 07:20

Fontosnak tartják a Mosoly Óvodában, hogy felelősségteljes generációt neveljenek

A Mosoly Óvoda másodszor nyerte el a Zöld Óvoda címet. Az intézmény több éve kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a gyerekeket a környezet szeretetére, védelmére nevelje.

Gajdó Ágnes

Gáborné Kutasi Katalin intézményvezető az oklevéllel

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Milyen egy igazi zöld óvoda? Aki kíváncsi rá, nézzen körül alaposan a Mosoly Óvoda környékén. Ám addig is, míg e kirándulásra időt szakítanának az érdeklődők, íme néhány jellemző részlet: az udvaron komposztáló található, a csoportoknak kiskerteket alakítottak ki, több fán madáretetőt látni, tele eleséggel.

Gáborné Kutasi Katalin intézményvezető úgy véli, életünk minőségét, egészségünket alapvetően befolyásolja a bennünket körülölelő természeti és társadalmi környezet minősége, állapota. Óvodapedagógusként fontosnak tartja, hogy a gyerekek komplex foglalkozásokon ismerkedjenek a természettel, a környezetvédelem fontosságával. A legfontosabb szerinte az, hogy a kicsik sokat járjanak, sétáljanak, fussanak, nézelődjenek a szabadban, és legyen lehetőségük rácsodálkozni, megszemlélni, kibeszélni a megélt élményeket. A gyerekek idejük nagy részét az óvodában töltik, nem mindegy tehát, hogy itt milyen értékekkel találkoznak. A Mosoly Óvoda dolgozói fontosnak tartják, hogy környezettudatos, felelősségteljes generációt neveljenek, már egészen kis kortól beépítik a környezettudatosságot a mindennapokba. Tavaly óta használják a komposztálót. A mindennapos zöldség- és gyümölcsevés után a gyerekekkel közösen teszik bele a lebomló zöld hulladékot. A szelektív hulladékgyűjtés is része életüknek, úgy alakították ki a tárolókat, hogy mindenki hozzáférjen.

Gáborné Kutasi Katalin intézményvezető az oklevéllel
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Az óvodavezető elmondta, többféle programot is szerveztek a hulladékcsökkentés, az újrahasznosítás jegyében. Herkli Istvánné az újságpapír újrahasznosítását tanította meg a kicsiknek, papírfonással ugyanis számos szép vagy akár mókás tárgy készíthető. Az Ercsi Egészséges Életmód Egyesület és a Hulladékkommandó tagjai a keletkezett zöld hulladék helyes kezeléséről és környezetbarát megoldásokról beszélgettek a gyerekekkel. A hulladékkezelés szabályainak alapjait interaktív mesével mélyítik el: a nagycsoportosok a Földanya szomorúsága című mesét hallgatják meg, majd megoszthatják ötleteiket, gondolataikat arról, hogyan óvnák meg Földünket még jobban. A Mosoly kollektíva is szeretne példát mutatni a gyermekeknek és szülőknek egyaránt, ezért kötényeiket újrahasznosított farmeranyagból készítette el Óanna Sándorné.

A zöld óvodában a madarakról sem feledkeznek el. A lurkók minden évben részt vehetnek a gólyafiókák gyűrűzésén, télen pedig több madáretetőt is föltöltenek maggal, hiszen örömmel figyelik a lakmározó cinkéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában