Modernizálódik a szolgáltató

2020.02.13. 13:20

Digitálisan jöhet a postai értesítő Móron

A külföldi webáruházak hazai térhódításával egyre több nemzetközi – főleg kínai – küldemény érkezik Magyarországra, így Fejér megyébe is. Az erről szóló értesítés új fajta módját tesztelik.

Szanyi-Nagy Judit

A levélküldemény méretét meghaladó külföldi csomagokról SMS érkezik a teszt során

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Arról már korábban is cikkeztünk, hogy az ily módon érkező levelek többsége közönséges levélküldeményként (a 324×229×50 milliméteres határt meghaladó mérete és alakja miatt) nem fér be a postaládába, ezért az illetékes Magyar Posta Zrt. döntése alapján a kézbesítő egy értesítőt hagy a levélládában a küldemény átvételi módjáról. Ez mindeddig papíralapon történt.

Itt kerül képbe Mór: amint lapunkat a posta informálta, február elejétől egy-egy fővárosi kerületben és néhány vidéki városban – köztük Szegeden, Kisvárdán és Móron – egy új, a papíralapú értesítést kiváltó rendszer tesztüzeme zajlik. Eszerint azoknál a külföldi küldeményeknél, ahol a megrendelő megadta a mobiltelefonszámát vagy az e-mail-címét, és ezt a csomagoláson feltünteti a küldő webáruház, a címzett elektronikusan kap értesítést a küldemény érkezéséről.

A levélküldemény méretét meghaladó külföldi csomagokról SMS érkezik a teszt során
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A csomag – a posta tájékoztatása szerint – az SMS vagy az e-mail felmutatásával vehető át. Közleményükben ismételten kiemelik: fontos tudni, hogy amennyiben a csomagoláson egyik-másik elérhetőség sincsen feltüntetve, a címzett továbbra is papíron kapja a postaládába az értesítést.

A Magyar Posta a rendszer teszteléséről a lakosságot az érintett postákon, plakátokon tájékoztatta. A tesztidőszakot követően – a tapasztalatok birtokában – a fejlesztés országos kiterjesztése is megtörténik majd – ígérik.

Hozzátették: az új értesítési rendszer nem érinti a nemzetközi könyvelt (ajánlott) kategóriába tartozó küldeményeket. Ezeket változatlanul háznál kézbesíti a Magyar Posta, és sikertelen kézbesítés esetén papíralapú értesítést hagy hátra a kézbesítő a címzett levélszekrényében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában