az interaktív martonvásári látogatóközpont

2020.02.04. 15:20

Az Agroverzumban nyomoztak a pusztaszabolcsi diákok

A tudásgyarapítás ügyét minden lehetséges módon támogató Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány a helyi József Attila Általános Iskolával évek óta visz értékőrző közös programot.

Sági Zoltán

A 8. c kutatói izgalmas nyomozás közben tanultak Fotó: Bartókné Piller Magdolna

– Minden évben valami mást csinálunk közösen – tudtuk meg Czöndör Mihályné Katalintól. Volt már családfakészítés, hungarikum játszóház, tavaly társasjáték készült a település értékeiről. A változatosság kedvéért idén nem helyben kutattak a tudás kincsei után, hanem a martonvásári Agroverzumban, amely a Brunszvik-kastély parkjában kicsinek, nagynak ideális úti cél. A látogatóközpontban ráadásul izgalmas, élményközpontú agrofoglalkozásokat tartanak az óvodás vagy iskolás csoportoknak még az olyan komoly témakörökben is, mint az agrártudomány és a biológia.

A 8. c kutatói izgalmas nyomozás közben tanultak
Fotó: Bartókné Piller Magdolna

Így esett, hogy idén a hagyományőrző alapítvány munkatársai az iskola kémia szakos pedagógusával, Ádámné Farkas Beátával a martonvásári Agroverzumba és annak élménylaboratóriumába szerveztek látogatást a 8. c osztály tanulóinak. A diákok az Agroverzumban interaktív kiállításon, filmek, társasjátékok, illatvizsgálatok, 3D-s eszközök segítségével ismerkedtek a talaj szerkezetével, a növénynemesítéssel és környezetet érintő különféle jelenségekkel. Eztán az alkalmi kutatók az élménylaboratóriumban 45 perces foglalkozás keretében DNS-kivonást végeztek gyümölcsökből. A tanmese forgatókönyve szerint, mint Katalin mesélte, Ribiszkét valaki megölte, a DNS-vizsgálattal pedig a gyilkos nyomára kellett rábukkanni. Így a ribizli DNS után az egyes csoportok saját gyümölcsöket, banánt, körtét, kivit, datolyaszilvát, illetve paradicsomot választottak, amelyek DNS-ét szintén láthatóvá tették. Ezt titkosírás-vizsgálat követte, azaz növényi fluoreszcens anyagok UV-vizsgálata. A tanulók a játékos foglalkozás végére, a paradicsom hasonló színű DNS-éből arra jutottak: ő volt a tettes és valószínűleg szerelemféltés lehetett a gyilkosság oka. A program létrejöttében, mások mellett Ádám László, Czöndör Mihály és Bartókné Piller Magdolna segédkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában