Chour malma és a káptalan portái

2020.02.08. 14:00

A régész szemével – Pokrovenszki Krisztián tartott előadást Csóron

Pokrovenszki Krisztián régésznek, a Szent István Király Múzeum igazgatójának péntek esti előadása a Csór a középkorban egy régész szemével címet viselte.

V. Varga József

A régész a középkori úthálózat nyomait mutatta Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A térség históriája az őskorig vezethető vissza, hiszen az elmúlt évtizedek ásatásai, kezdve a neolitikumtól egészen a középkorig egy sor kultúrát és letelepedési nyomot feltártak. Az írott források 1092-ben már Chour malmát említik, a további névváltozatok 1109 és 1550 között a többi között így hangzanak: Chor, Chior, Czor, Csoór, Csór. Pokrovenszki előadásában megemlítette az 1256-ból való udvarházat, a folyót 1330-ból.

A régész a középkori úthálózat nyomait mutatta
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Kifejtette: Csór 1543-ban négy falurészre tagolódott: Podmaniczky János falurészére (12 porta), a fehérvári káptalan (8 porta), a fehérvári keresztes konvent és a fajszi ányosok falurészére. Bemutatta a középkori településszerkezetek sorát, a környék úthálózatát és a középkori falu templomát az okleveles adatok tükrében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában