vizek ura

2020.02.01. 09:00

A 2020-as év hala a süllő lett

A Magyar Haltani Társaság minden esztendőben honlapján szavaztatja meg azokat, akik érdeklődnek a természet, a biológia vagy a horgászat iránt és véleményükkel befolyásolni kívánják a szervezett közönségszavazás eredményét.

Tihanyi Tamás

A gárdonyi Horváth Viktor tavaly szeptemberben fogta ezt a rekordlistás, 5,53 kilós süllőt Fotó: TT

Legutóbb több mint tizennégyezren voltak ilyenek, azaz ennyi voksolás után derült ki, hogy a választható három őshonos jelölt közül melyik viselheti az „Év hala” címet a 2020-as esztendőben. A szavazatok legnagyobb részét, egészen pontosan negyvennégy százalékát a süllő kapta, második helyen harmincnyolc százalékkal a csuka végzett, a fokozott védelmet élvező német bucó pedig tizennyolc százalékkal harmadik lett.

A süllő a szakmai leírás szerint „nagyra növő, megnyúlt testű, oldalról enyhén lapított hal. Csúcsba nyíló szája nagy, a szeglete eléri a szem hátulsó vonalát. Benne nagy, erős fogak ülnek, közöttük a többiek közül kiemelkedő ebfogak is vannak. Oldalán elmosódó sötétebb sávok, néha foltok láthatóak. Két hátúszóját, valamint farokúszóját fekete foltsorok díszítik.” Magyarországon eléggé elterjedt, nagyobb folyóinkban gyakori, a kisebbekben azonban csak a bővebb vizű alsóbb szakaszokon lehet rá számítani. A víz oldott oxigéntartalmára érzékeny, ezért állóvizeink közül inkább csak a nagyobb tavakban fordul elő.

A gárdonyi Horváth Viktor tavaly szeptemberben fogta ezt a rekordlistás,
5,53 kilós süllőt Fotó: TT

A süllő halevő ragadozó, a küszt szereti a legjobban. A horgászok körében a legnemesebb ragadozóként ismert, csalihallal és pergetőmódszerrel is jól fogható. A hazai horgászrekord egy 2014-ben fogott 15,5 kilós példány volt. Húsa szálkamentes, kiváló minőségű, a halgasztronómia egyik legkedveltebb alapanyaga: elsősorban sütve fogyasztják, de elkészítésének palettája nagyon színes.

Fejér megye horgászvizei közül a Velencei-tavon lehet jó eséllyel „süllőzni”, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. A legfelkészültebbek tudják, melyek a tónak azok a részei, ahol a meder alakja miatt gyakorta lehet a süllő megjelenésére számítani: elsősorban alkonyatkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában