Az Árpádok történelmi művét bemutató kiállítással nyílik újra

2020.01.30. 21:05

Több mint 5 milliárd jut a Rendház felújítására

Megszületett a kormányhatározat, közel 6 milliárd forint állami forrás jut a székesfehérvári múzeumi központ, a Rendház felújítására és az azt újranyitó kiállításra!

Majer Tamás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Közlönyben olvasható 1006/2020. (I. 29.) számú, a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósításáról és ennek érdekében a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rekonstrukciójáról, valamint az Árpád-ház Program megújulásának koncepcionális előkészítéséről témamegjelölésű kormányhatározatban olvashatók szerint a magyar kormány két év alatt, 2020-ban és 2021-ben, összesen 5 milliárd 356 millió forintot biztosít a múzeum Fő utcai fő épülete, a Rendház felújítására.

A határozat szerint az említett kiállítás megvalósítása érdekében 2021-ben legfeljebb 506 millió forintot, a kiállítás üzemeltetése érdekében, szintén jövőre, további 120 milliót biztosít a kormány.

Az újranyitó kiállítás megvalósulásának határideje 2022. március 15. A rekonstrukciónak értelemszerűen előbb, alighanem 2021-ben kell befejeződnie Fotó: Nagy Norbert

Emlékeztetőül, a jövőre tervezett gorsiumi kiállítás, hova Dalmáciából érkeznek római kori hajók, a fehérvári közgyűlés által elfogadott költségvetése 80 millió forint. Vagyis, a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című tárlat számaira ismételten rátekintve látható, igazán grandiózus kiállításra számíthatunk. A kormányhatározat megjelöli az Árpádok történelmi művét bemutató kiállítás megvalósulásának határidejét is: legkésőbb 2022. március 15.

A Rendház épületének felújítását összevetve például a budapesti Karmelita kolostoréval, a Fejér Megyei Hírlap számításai szerint, 2021. vége felé kell befejeződnie a Rendház rekonstrukciójának. Egy ilyen jellegű épületnek szüksége van egy kicsi „pihenésre”, mielőtt műtárgyakat fogadhat, illetve a tárlat épületen belüli előkészítése is bizonyára időigényes. Mint ismert, már kiköltöztek az épületből a múzeum munkatársai.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy a kormánydöntés értelmében Fehérvár egy európai színvonalú kulturális beruházással gyarapszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában