neve sokak számára ismerősen csenghet

2020.01.11. 07:20

Sasvári János László ezúttal címert faragott

A megye címerét ábrázoló festett domborművet a Ciszterci Gimnáziumnak adományozta a fafaragó mester.

Héjj Vivien

Sasvári János László az általa korábban készített cserkészemlékművel Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

Sasvári János László fa- és kőfaragó mester neve sokak számára ismerősen csenghet. Egyik, számára nagyon kedves alkotása a lakóhelye díszéül szolgál: a társasház bejárata elé kőből kifaragott cserkészemlékművet állított, amelyen Teleki Pál portréja is látható. A faragóművész lakásához érve már az ajtó előtt egy saját készítésű, fából készült bagoly várt minket. Miután János bácsi megmutatta a lakásban kiállított, általa készített tárgyakat, egy verssel kedveskedett a Fejér Megyei Hírlap munkatársainak, mellyel sikeres új esztendőt kívánt, amit ezúton is hálás szívvel köszönünk.

Sasvári János László az általa korábban készített cserkészemlékművel Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kőművesből lett fafaragó mester a munkáit már számos alkalommal adományba bocsátotta: többek között Kápolnásnyéken és Csákberényben is megtekinthetők az általa készített alkotások. Ezúttal egy Fejér megye címerét ábrázoló festett domborművet készített, amely hetvenöt centiméter átmérőjű és öt centiméter vastag. A körtefából készült, festett felülettel rendelkező címert karácsony előtt, egy ünnepség keretében adta át a Ciszterci Szent István Gimnáziumnak. A címeren látható, amint Szent István felajánlja Szűz Máriának és a kis Jézusnak a magyar címert, a koronát és a jogart. Amint a készítő elmondta, a karácsony közeledtét tartotta a legalkalmasabb időpontnak arra, hogy ezt a felajánlást megtegye az iskola részére.

A mű elkészítését Fejér megyei származása miatt is szívügyének tekintette Sasvári János. A címert Milcsinszky Alajos plébánosnak, az iskola egykori egyházi vezetőjének emlékére ajánlotta fel, akinek, mint mondta, nagyon sokat köszönhet.

Sasvári János művei a közeljövőben megtekinthetőek lesznek a Tolnai utcai tagkönyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában