Közgyűlés

2020.01.25. 07:00

Kétszer 7 milliárd a Fejér Megyei Szent György Kórház fejlesztésére

A város első 2020. évi közgyűlésén Vargha Tamás országgyűlési képviselő, államtitkár is felszólalt, a kórház felújításáról hozott híreket.

Majer Tamás

A Szent György Kórház felújításának becsült végösszege 13,8 milliárd forint

Fotó: FMH-archív

Haladjunk azonban időrendben! Az ellenzéki frakció „úttörő” javaslatát fogalmazta meg Márton Roland a közgyűlés elején. Plusz napirendi pontot javasoltak. Márton a Fejér Megyei Hírlap egyik lokális konkurense, a Fehérvár Médiacentrum Kft. kapcsán elégedetlenkedett. Felszólalásában kifejtette azon véleményét, hogy a közpénzből fenntartott Médiacentrum inkább kormánypárti. A fehérvári Magyar Városkutató Intézet egy 2017-es lakossági felmérésére is hivatkozott, amely szerint pártos a fehérvári „közmédia.”

Javaslatuk szerint itt az ideje, hogy a város közgyűlése politika kontrollt helyezzen e helyi médiára!

– Vegye közvetlen tulajdonosi érdekkörbe a közgyűlés a Fehérvár Médiacentrum Kft.-t, mert az így a politikai kontrollt, mint népképviseleti testület, sokkal közvetlenebbül tudja gyakorolni – fogalmazott Márton.

Cser-Palkovics András polgármester reakciójában szerette volna meg nem történtté tenni azt a megmásíthatatlant, miszerint elhangzott egy olyan mondat a fehérvári közgyűlésben, amely egy médium feletti politikai kontrollgyakorlást sürget. Szinte Márton helyett pironkodott.

Nos, a szekunder szégyenérzet az a pszichológiai jelenség, amikor egy másik ember méltatlan cselekedete, megnyilvánulása miatt mi szégyenkezünk. Ilyesmit ­váltott ki a média feletti politikai kontroll fehérvári „akció­terve.”

Azt a mondatot, hogy politikai kontroll gyakorlása a Médiacentrum fölött, biztos csak rosszul értettem, ilyen biztosan nem hangzott el a közgyűlésben egy felelős politikus részéről

– fejezte ki magát a polgármester.

A közgyűlés Ráczné Földi Judit, Márton Roland, Barlabás András és Fazakas Attila kivételével nem támogatta az előterjesztés napirendre vételét, alighanem már csak azért sem, mert éppen folyik a Médiacentrumhoz tartozó Vörösmarty Rádiót érintő frekvenciapályázat, s amíg nincs döntés, nem lehet semmiféle változtatás a cég jogalanyiságában, mert akkor kiesik a rádió a pályázatból, és elhallgat.

A Szent György Kórház felújításának becsült végösszege 13,8 milliárd forint
Fotó: FMH-archív

Fejlesztések a kórházban

Vargha Tamás a Szent György Kórház fejlesztéseinek folytatásáról beszélt. Jön az új belgyógyászati tömb, s még idén megépülhet több mint 200 külső parkoló a Madách és a Kikinda utcában. (A projekt összesen 400 parkolót tartalmaz.) 7 milliárd forint már most is a kórház rendelkezésére áll.

Megnyugtató, amit a további összegről mondott az államtitkár.

– A végleges kiviteli tervek, a végleges árkalkuláció ismeretében a kormány biztosítja a további forrást – jelentette ki.

Egyébként a projekt becsült végösszege 13,8 milliárd forint.

Épül egy új, háromszintes épület, amelybe beköltöznek a pulmonológiai, az onkológiai és az infektológiai osztályok és a kapcsolódó ambulanciák, gondozók. Felújítják a belgyógyászat, a reumatológia, a bőrgyógyászat és a hematológia osztályoknak helyet adó épületeket. A Lujza Szanatórium és az Ideg „A” épület felújításával emelik az ápolási osztály kapacitását. Vargha Tamás mindehhez hozzátette, egyéb pályázati forrásokból folyamatban van a nővérszálló, valamint a gyermek- és ifjúsági pszichiátria felújítása, az egynapos sebészet kialakítása is.

Parkolás, Gorsium, Ausztrália

A közgyűlés elfogadta a parkolási rendelet módosítását. A lényeg, hogy a magánhasználatú céges autókra is kérhető kedvezményes lakossági parkolóbérlet (éves, 5 ezer forint), abban az esetben, ha az adott lakcímre más jogcímen nem adtak ki bérletet.

Egy 2021-es gorsiumi kiállításról is szavaztak, amely olyan varázslatosnak tűnik, hogy külön cikkben írunk róla.

A közgyűlés döntése értelmében Székesfehérvár városa 10 ezer eurót adományoz az Ausztráliát ért tűzvész okozta károk enyhítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában