A cél: pozitív viszonyulás alakuljon ki az óvodásokban

2020.01.16. 07:00

Iskolába hívogatnak Fejér megyében

A vidéki általános iskolákban is tartanak a nagycsoportos óvodásoknak iskolanyitogató, suliba hívogató foglalkozásokat. Körkép.

Sági Zoltán, V. Varga József, Szanyi-Nagy Judit, Borsányi Bea

A kép a fehérvári Bory Jenő-iskolában készült, ahol tegnap szintén óvodások vendégeskedtek Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Felker Sándor, a pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola alsó tagozatának szakmai munkaközösségét vezető tanító elmondta: a leendő iskolások bevezetése az intézmény falai közé a szülőkkel és a pedagógusokkal egyeztetve, három lépésben valósul meg. Az óvodások a tavaszi félév során látogatást tesznek az iskolában, mégpedig a negyedik évfolyamánál, mert ott találkozhatnak leendő tanítóikkal. Egy másik alkalommal az általános iskola pedagógusai látogatnak el az óvodába. Végezetül, március végén kerül sor arra a nyílt foglalkozásra, ahol – ismét csak az általános iskola falai között – a leendő elsős tanítók a gyerekeket a szüleikkel együtt fogadják, hogy minden lényeges kérdést közösen tisztázhassanak.

Polgárdiban, a Széchenyi István Általános Iskolában Sulitanodának keresztelték el az intézményt bemutató foglalkozásokat – mondta el Kárpátiné Frank Éva igazgató. A nagycsoportos óvodásoknak az első negyedévben három alkalommal is tartanak „sulitanodát”: Polgárdiban fontosnak ítélik, hogy lehetőséget biztosítsanak az ovisoknak az iskolai környezettel, a tanító nénikkel való megismerkedésre. Céljuk, hogy olyan élményeket nyújtsanak a gyerekeknek, amelyek hatására pozitív attitűd alakul ki bennük az iskolával kapcsolatban. A 2020–2021-es tanévben két elsős osztály indítását tervezik. A helyi Eszterlánc Óvodába járó gyerekek jelentős része a Széchenyiben kezdi meg általános iskolai tanulmányait, a Székesfehérváron dolgozó szülők azonban a városi iskolákat részesítik előnyben – tette hozzá Kárpátiné Frank Éva.

A kép a fehérvári Bory Jenő-iskolában készült, ahol tegnap szintén óvodások vendégeskedtek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szabadbattyánban a Batthyány Lajos Általános Iskola még a múlt év novemberében a Cifrakert Óvodában tartott tájékoztatót az iskolába lépő gyerekek szüleinek – tudtuk meg Ekler Zoltán iskolaigazgatótól. Hagyomány a szabadbattyáni iskolában, hogy a leendő elsősök játékos iskola-előkészítő, ismerkedő foglalkozásokon vesznek részt az intézményben. A szülők számára pedig a két leendő elsős tanító néni tart majd bemutató órát február 19-én 8 órától.

A lajoskomáromi Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola és AMI-ban úgynevezett bemutatónapokat tartanak a leendő elsősöknek és szüleiknek – értesültünk Horváthné Bodai Andrea intézményvezetőtől. Az idei alkalmakat – az előző évekhez hasonlóan – februárban kezdik.

A csákvári Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola, mivel a városi iskolákhoz hasonlóan nincs helyben versenytársa, csak húsvét környékén rendez iskolanyitogató foglalkozásokat, amelyeket rész ben az óvodában, részben az iskolában tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában