amelyek majd a borversenyeken is jól teljesítenek

2020.01.30. 07:25

Dobos Ferenc szerint harmonikus, értékes nedűk kerülhetnek az asztalra

Remek évjáratot palackozhattak legutóbb a Velencei-tó környéki borászok, jobbat, mint előtte – fogalmazott a hegyközségi elnök.

S. Töttő Rita

Dobos Ferenc hegyközségi elnök dicsérte a legfrissebb tételeket Fotó: STR

Csillog az arany nedű Dobos Ferenc poharában, épp kóstolja a legfrissebb tételeket az agárdi pincében, ahol főborász. A Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnökét a már poharakban illatozó 2019-es tételekről kérdeztük. Hogy sikerült az évjárat?

– Remek évjárat lett a 2019-es, jobb, mint az előző. A legnagyobb értékük a szerves savak. A környéken az extra meleg mellett mindig kaptunk csapadékot, és az éjszakák hűvösebbek voltak. Idén szerencsére a szőlő sem emésztette fel a savakat, szépen megmaradtak. Ezért roppant harmonikus, értékes borok születtek. Hamarosan elindulnak a borversenyek is, melyeken egészen biztosan látni fogjuk, milyen jól szerepelnek majd a Velencei-tavi borok.

Dobos Ferenc hegyközségi elnök dicsérte a legfrissebb tételeket
Fotó: STR

Az irsai szokásosan hozta magát, könnyed stílusával, remek illatával, savaival népszerű lesz. Nálunk ez egy klasszikus reduktív bor, elegáns illattal, savgerinccel, közepes alkoholtartalommal a borok terén kevésbé járatosak számára is kedvenc. Ezt követte a cserszegi fűszeres, amely szintén remek sav-illat arányokkal rendelkezik. A szürke­barát és a chardonnay is jól teljesít, ez utóbbi cuvée alapanyag lett, de a rajnai rizling és a zöld veltelini sem maradt el tőlük – sorolta a szakember, s összegezve elmondta: ritka, hogy így alakul, de a különböző érésű fajták mind kiválóak lettek.

– A kékszőlő nagy részét pedig rozéként dolgozzuk fel, a piaci igények ugyanis ebbe az irányba visznek. Szép cabernet sauvignonunk lett, jövőre, másfél éves hordós érlelés után kerülhet asztalra. De hát ez olyan: majd a fogyasztók megmondják, tetszett-e nekik. Akik ide jönnek a tó köré bort kóstolni, mindig megdöbbennek, milyen jó nedűk vannak itt. De aki egyszer megtette, örökre megjegyzi…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában