Különleges zárthelyi

2020.01.07. 12:00

A megye diákjai „felsőfokon” is helytállnak

Előbb a rettegett röpdolgozatok és témazárók, majd a felsőoktatásban a zárthelyik (zh-k) hoznak kisebb-nagyobb stresszt – kinek-kinek vérmérséklete és tudása szerint – a diákok mindennapjaiba.

Szanyi-Nagy Judit

Hogy gondtalanabbak legyenek az egyetemi évek. Ezt hivatott szolgálni a diákhitel

Fotó: Shutterstock

Mindenesetre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Matematika Intézetének hallgatói már rutinosan készülhetnek az adott tanév „nulladik matematika zárthelyi” dolgozatára, melyet az elsőéves hallgatókkal minden tanév elején megírat az egyetem vezetősége. Ezzel céljuk, hogy felmérjék új hallgatóik matematikai ismereteit és képességeit.

Miként kerül a képbe Fejér megye? Eláruljuk: a „hazai” középiskolások közül rendszerint többen döntenek úgy, hogy az intézmény berkeiben folytatják felsőfokú tanulmányaikat, így megírják a szóban forgó „nulladik zéhát” is. A BME Matematika Intézetének illetékesei pedig évről évre közzéteszik azon középiskolák nevét – ábécésorrendben –, amelyek egykori diákjai kimagasló eredménnyel szerepelnek ezen a megmérettetésen – értesültünk az egyik érintett felkészítő tanártól, Lévayné Egyházi Piroskától. A pedagógus a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában oktat, itt foglalkozik tehetséggondozással is. Idén a Teleki mellett a Ciszterci Szent István Gimnázium delegált a nulladik zárthelyin kiváló eredményt elért hallgatókat. Ez a siker a 2019/2020-as tanévre vonatkozik, az eredményt a közelmúltban publikálták.

A korábbi rangsorok alapján 2018-ban a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium, a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium, 2017-ben a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium, 2016-ban a Vasvári Pál Gimnázium, 2015-ben a Ciszterci, a Teleki és a Vasvári gimnáziumok egykori tanulói teljesítettek kiemelkedően az év eleji megmérettetésen.

 

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában