Tízpontos törvényességi felhívás

2019.12.17. 20:00

Jogszabálysértő dunaújvárosi döntések: „indul az újrajátszás”

Az önkormányzatiság történetében talán példátlan eset játszódott le Dunaújvárosban, ahol gyakorlatilag újra kell játszani az alakuló ülést. Ez számos kérdést is felvet.

FMH

Pintér Tamás polgármester és Sürü Renáta jegyző a közgyűlés munkája közben. Az eddigi döntések vajon érvényesek-e?

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Kúria Önkormányzati Tanácsának állásfoglalását is meghivatkozva – amely korábban egy abai ügyben már foglalkozott az önkormányzati rendeletek törvényességi kérdésével – készült el a megyei kormányhivatal tíz indokot felsoroló törvényességi felhívása a dunaújvárosi alakuló üléssel kapcsolatban. A törvényességi felhívásban foglaltak szerint már a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) megsértéséből az következik, hogy az alakuló közgyűlésen hozott valamennyi döntés jogszabálysértő, az eljárási szabályok betartásának hiánya miatt közjogilag érvénytelen.

Felvetődik a kérdés, hogy a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig tartó összefogás által támogatott Pintér Tamás polgármester vezetésével összehívott alakuló közgyűlés közjogilag érvénytelen határozataiból következően a későbbi, további három közgyűlés határozatai is azok-e. És ha azok, akkor a személyi döntések hatályosak-e, jogszerűek-e? A közgyűlési előterjesztéseket előzetesen megtárgyaló bizottságok döntései, javaslatai – a törvényi előírások szerint – érvényesek-e, hiszen őket még csak december 19-én fogják „újra” megválasztani. A kérdéssel foglalkozó s a Dunaújvárosi Hírlapban hétfőn megjelent cikkre reagálva a dunaújvárosi önkormányzat a honlapján közleményt adott ki, amelyben úgy érvel: „ha a fent említett szavazások megtörténnek, akkor helyreáll a törvényesség, tehát szó sincs arról, hogy a korábbi döntések érvénytelenek lennének”.

Pintér Tamás polgármester és Sürü Renáta jegyző a közgyűlés munkája közben. Az eddigi döntések vajon érvényesek-e?
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A kúria egy másik, már említett, abai ügyben hozott határozata viszont kimondja, a jogszabályok megalkotásakor biztosítani kell, hogy a jogszabály megfeleljen az Alaptörvényből eredő formai és tartalmi feltételeknek és a jogalkotás szakmai követelményeinek. „Sem az Alaptörvény, sem a Jat, sem a Jszr. hivatkozott rendelkezései nem teszik lehetővé az önkormányzati rendeletek (és általában a jogszabályok) utólagos megerősítését. Így az önkormányzati rendelet közjogi érvénytelenségének megszüntetése utólagos megerősítéssel nem lehetséges önkormányzati rendelettel sem, a rendeletet a jogalkotási eljárás szabályainak betartásával ismételten meg kell alkotni.”

Dunaújváros honlapján olvas ható a csütörtöki „alakuló közgyűlés” napirendje is, a 18 napirendi pontból gyakorlatilag 12 ugyanaz lesz, mint az október 29-i alakuló közgyűlésé, ahol a többi között az alpolgármesterek, a bizottsági elnökök megválasztása történt. Sőt, a kormányhivatal törvényességi felhívásával foglalkozó napirend határozati javaslatába is érdemes beleolvasni. Szerepel benne például, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése rögzíti, nem vitatja, hogy a közgyűlés 2019. október 29-ei alakuló ülésének összehívása nem volt szabályszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában