Duplaannyi kapacitás

2019.12.04. 11:30

Már az építéskor látszott, kicsi lesz a mostani szennyvíztelep Zámolyon

Majdnem húsz éve, 2000-ben üzemelték be a zámolyi szennyvíztisztító telepet, amely nemcsak a falu, de Gánt háztartásai­nak szennyvizét is tisztítja. Már akkor látszott, a telepet alultervezték. A szennyvíztisztító bővítése és modernizációja tavasszal indul.

Borsányi Bea

A tervek szerint 2021 szeptemberében már megkezdheti működését a bővített és modernizált szennyvíztelep Fotó: Pesti Tamás

– Azért gyűltünk ma itt össze, hogy a jelen lévő felek házasságot kössenek – fogalmazott viccesen, mégis nagyon komolyan Sallai Mihály polgármester a Zámoly központú agglomeráció szennyvíztisztításának fejlesztéséért indított projekt nyitórendezvényén kedden, amelyen a Fejérvíz Zrt., valamint a munkálatok kivitelezője is részt vett.

A telep bővítése többek között környezetvédelmi érdek is

A tervek szerint a jövő március–április tájékán induló, mint­egy 432,5 millió forintos beruházás nemcsak a polgármester, de a Fejérvíz Zrt. szerint is régi adósság, ugyanis a mostani telep építésekor is látszott már, hogy szűkös lesz a kapacitása. A munka tehát nagyon is időszerű: bővítés és korszerűsítés nélkül nem bírná tovább a telep a terhelést. A projekt most 85 százalékos vissza nem térítendő állami támogatással jöhet létre, a szük­séges forrás további részét ön­erő­pályázaton nyerte el a köz­ség.

A kapacitás növelése pedig nemcsak a két település lakói­nak javát szolgálja, de környezetvédelmi szempontból is fontos: Zámoly a zámolyi-pátkai tározón keresztül összeköttetésben áll a Velencei-tóval, vagyis a szennyezett víz végül oda kerülne.

A tervek szerint 2021 szeptemberében már megkezdheti működését a bővített és modernizált szennyvíztelep
Fotó: Pesti Tamás

 

Korszerűsítik a berendezéseket is

A projekt jelenleg tervezési szakaszban tart, mondta a keddi projektnyitó rendezvényen Horváth Szabolcs, a kivitelező Szabadics Zrt. egyik közműfejlesztési üzletág-igazgatója, aki szerint a kijelölt határidő – 2021. szeptember eleje – most tarthatónak tűnik, két nyári időszak is rendelkezésre áll a munka elvégzésére. A konkrét munkálatok – amelyekből a lakosság a vízszolgáltatást illetően nem érzékel majd semmit – az időjárás függvényében jövő tavasszal indulhatnak. A telepen most egy 440 köbméteres szennyvíztisztító medence található, mellé épül egy új, nagyobb. Ezenfelül korszerűsítik a berendezéseket is, aminek révén modern, jól bevált technológiával tudják a jövőben tisztítani a szennyvizet. Ennek köszönhetően a telep mostani kapacitását 2000 lakos egyenértékűről 5800-ra tudják emelni. Ez Gintner András, a Fejérvíz Zrt. üzemmérnökség-­vezetője szerint jelentős bővülés lesz, figyelembe véve azt a tényt is, hogy az elmúlt évtizedek alatt a lakosság egy főre eső vízfogyasztása ugyan csökkent, de az általuk kibocsátott szennyvíz szennyezettsége mérhetően nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában