Neubart István mesélt

2019.12.10. 07:10

Hanukára készülnek a Székesfehérvári Zsidó Hitközség tagjai

A zsidó hagyományok szerint hamarosan kezdődik a hanuka, amely a keresztény karácsony ideje környékén van – erről is mesélt a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke hétfőn este.

S. Töttő Rita

Bakonyi István ezúttal Neubart Istvánnal (képünkön) beszélgetett a Királykút Emlékházban Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke volt hétfőn este Bakonyi István beszélgetőtársa a Királykút Emlékházban. Mint kiderült, régi fehérvári család sarja az elnök: nagyapja 1846-ban itt született. Régi órás dinasztia sarja, 1863-ban a dédapja tanulta ki először ezt a mesterséget. Tanulólevelét azóta is őrzi.

Bakonyi István ezúttal Neubart Istvánnal (képünkön) beszélgetett a Királykút Emlékházban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fehérvári hitközség 1842-ben alakult, Neubart István közel nyolc éve vette át a vezetését Jávor Mátyástól, aki tizenhét éven át látta el a tisztséget. – Nagy kihívás ez, több szempontból is – fogalmazott az elnök. A zsidók most a hanukára készülnek, amely idén december 22-e és december 30. között lesz. A hagyományok szerint mindennap gyertyát gyújtanak, valamint megajándékozzák a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában