Van remény az összefogásra

2019.12.02. 14:00

Az etyekiek boldogulását, előbbre jutását tartja céljának Zólyomi Tamás polgármester

A polgármester és csapatának az elmúlt egy hónapban elvégzett munkája meggyőzni látszik még a kételkedőket is, azonban az ellenzék nem szavazta meg a helyi adó csökkentését.

Zsohár Melinda

Az etyekiek boldogulását, előbbre jutását tartja céljának Zólyomi Tamás polgármester (j) Fotó: Szabó Erika

A választás óta négy pályázatot nyert az önkormányzat, közösséget kovácsoltak és társadalmi munkát végeztek, többmilliós értékben. A testület a megismételt alakuló ülésen állt fel, ám Zólyomi Tamás polgármester szerint azok is belátták, hogy érdemes együttműködni, akik először még az alakuló ülésen sem jelentek meg, és vádaskodtak az etyekiek szerint dolgozni vágyó képviselőkről.

Van feladat bőven Etyeken, de összefogással elvégezhető lehet mindez

A helyhatósági választáson a helybéli Zólyomi Tamás indult polgármesterjelöltként a Fidesz–KDNP színeiben, s a közéletben „újoncként” elnyerte a többség bizalmát. A polgármesterrel együtt héttagú testületben négy független és Zólyomi Tamással együtt három fideszes jelölt kapott felhatalmazást a közösen elvégzendő munkára. Az október 31-ére összehívott alakuló ülésre az előre érzékelhető nagy érdeklődés miatt a polgármesteri hivatal kis tárgyalója helyett az óvoda aulájában került sor. Mintegy kétszázötven– háromszáz etyeki lakos jelent meg, visszaigazolva a szokottnál nagyobb részvételt. A négy független képviselő azonban nem jelent meg, rövid elektronikus levélben, közös aláírással értesítették a polgármestert arról, hogy sértettségből nem kívánnak részt venni az alakuló ülésen, noha mandátumukat korábban már átvették. Zólyomi Tamás közölte: határozatképtelen a háromtagú testület, majd beszámolt a választások óta eltelt időszak történéseiről, s a közösségben elvégzett munkáról.

A becsület, a szorgalom és a rátermettség elvei szerint dolgozni

Végül jó hangulatú beszélgetés kerekedett a találkozóból, tájékoztatott a polgármester. A testület a november 27-ei megismételt, nyilvános ülésen alakult meg, ahol megjelentek a korábban távol maradók is. Ezúttal a polgármesteri hivatal éttermében zajlott az esemény, s ismét közel háromszázan jöttek el az érdeklődő lakosságból.

– A polgármester és csapata által elvégzett munkák meggyőzték a magukat függetlennek beállító, egységbe tömörült ellenzékieket, hogy érdemes a becsület, a szorgalom és a rátermettség elvei szerint dolgozni. Belátták, hogy erőfitogtatásból kárt okozni, akadályozni a jó folyamatokat nem történhet annak a közösségnek az érdekében, amelyik megbízta őket Etyek ügyes-bajos dolgainak intézésével – fogalmazza meg véleményét a történtekről Zólyomi Tamás. A polgármester két bizottságra tett javaslatot, de a többség ragaszkodott az általuk megszokott régi háromhoz.

– Az így keletkezett több mint kétmillió forintos többletköltségből egy járdaszakaszt meg lehetett volna építeni, ráadásul a párhuzamos munkavégzés elveszi az energiákat a hivatalban is a valóban fontos dolgokról – fűzi hozzá.

– Ellenzéki képviselőtársaim először úgy álltak neki a munkának, hogy minél rosszabb lesz Etyeknek, annál jobb lesz nekik – fogalmaz keményen a polgármester.

Az etyekiek boldogulását, előbbre jutását tartja céljának Zólyomi Tamás polgármester (j) Fotó: Szabó Erika

A helyi vállalkozások sikerei a települést is sikeressé teszik

Felajánlotta mind a négyüknek egyébként, hogy fogadják el értékeit és lépjenek be a Fidesz által megalakuló képviselőcsoportba (ehhez nem kell a pártba belépnie a csatlakozóknak), hogy gyorsabban és zökkenőmentesen folytatódhassék a munka az együttműködés jegyében, Etyek fejlődéséért. Nem kívánt élni e lehetőséggel egyikük sem, bár Zólyomi Tamás szerint van feladat bőven, és ezek összefogással elvégezhetőek. A kormányzati támogatások, a nemzeti és eu-s forrásból származó összegek az etyeki szőlő- és bortermesztést, a turizmust kiemelkedő módon fejlesztették, ám a község maga lemaradt, véli.

– Az én hozzáállásom, a Fidesz–KDNP-n belüli normák és a kormány törekvései megegyeznek a jövő érdekében, s úgy tűnik, nagyrészt meggyőzte a településen élőket is ez a szemlélet. Sajnos, a második ülésen előterjesztett napirendi pontok többségének elfogadása ellenére mégis elutasították az általam javasolt helyi iparűzési adó csökkentését, amit értetlenül szemlélnek sokan. A kormányzati gazdaságpolitika lényege, hogy a többi között adócsökkentéssel erősítsék a gazdaságot, forrásokat hagyva a vállalkozásoknál a fejlesztések elősegítésére. Mi pontosan tudjuk, a helyi vállalkozások sikerei a települést is sikeressé teszik.

Az etyeki református templom renoválása

Hosszabb távon ez a döntés adóbevétel-növekedést eredményezett volna, ezt egy tanulmány is igazolja. Egyelőre az alpolgármester- választást, illetve magát a jelölést is megakadályozták többségükkel. A bányavállalkozásunkhoz tartozó műszaki üzemtervezetet sem fogadták el, ami szintén nekünk, azaz Etyeknek okoz hátrányt, mert elveszíthetjük az abból származó bevételeket – sorolja Zólyomi Tamás. Tiszteletre méltó helybélieket kért fel az új polgármester, hogy tanácsaikkal segítsék az önkormányzat munkáját, mintegy bölcsek tanácsaként. Rövid idő alatt négy sikeres pályázat van az önkormányzat birtokában a Magyar Falu Program keretében. Nem titok, a Pannónia Szíve turisztikai program keretében Etyeken végrehajtott fejlesztések fő motorja a körzet országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos volt az elmúlt években, és lesz a jövőben is.

– Az ötödik megnyert pályázat kormányzati támogatása az etyeki református templom renoválására fordítható. Az iskola építése ügyében előrelépések történtek, folynak a felmérések – Zólyomi Tamás programjának a bölcsőde megépítése mellett ez az egyik leghangsúlyosabb pontja. Csak Etyek számít, hangsúlyozza most is. ahogyan azt is, hogy a közös sikerek a jelenlegi ellenzékbe vonuló függetleneket is meggyőzik arról, hogy érdemes Etyekért dolgozni együttműködésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában