a fenntartható és minőségi magyar piacról

2019.12.06. 07:00

A piac konyhája című konferenciát ezúttal a megyeszékhelyen rendezték meg

Vajon lesz-e mit ennie az emberiségnek 2045 tájékán, amikor már legalább 10 milliárdan élünk a Földön? Vajon a mostani törekvések elegendőek-e ahhoz, hogy fenntartható élelmiszertermelést folytassunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járt körbe az a konferencia, amely az étteremvezető séfeket és a termelőket igyekezett összehozni.

S. Töttő Rita

Lévai Anikó és Borbás Marcsi részvételével zajlott a székesfehérvári konferencia Fotó: Pesti Tamás

Két évvel ezelőtt szervezték meg először A piac konyhája című konferenciát, melynek célja, hogy a séfek és a termelők megismerjék egymást. Azóta minden évben egyre többen kíváncsiak rá, ezért idén a szervezők úgy döntöttek, hogy vidékre viszik az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényt – így került képbe Székesfehérvár, ahol csütörtökön Lévai Anikóval, Borbás Marcsival és Cser-Palkovics Andrással nyitott meg a rendezvény.

Az alapanyag minősége

– Mi itt a Kárpát-medencében szerencsés helyzetben vagyunk, köszönhetően annak a jogi szabályozási háttérnek, amely kellemesebb klímát teremtett a termelőknek, s amely lehetővé tette, hogy legyen egyfajta kontrollunk afelett, mit veszünk s mit eszünk – fogalmazott Lévai Anikó, a Magyar Konyha magazin szerkesztőbizottságának elnökeként a megnyitón, hozzátéve, hogy láthatóan nagyon sokat fejlődött az elmúlt tíz évben a magyar vendéglátás minősége. Ennek ma már szemmel látható eredményei vannak – emelte ki: egyre több a nemzetközileg elismert, rangos étterem. – De fontos megemlékezni arról, hogy az éttermek színvonalának alfája és ómegája mindig az alapanyag minőségén múlik. Tíz éve még külföldről kellett behozni a jó minőségű húst és egyebet, küzdelem volt, hogy az éttermek be tudják szerezni az igazán jó minőségű alapanyagokat. Ma már nincs erre szükség – hála a termelőknek.

Lévai Anikó és Borbás Marcsi részvételével zajlott a székesfehérvári
konferencia Fotó: Pesti Tamás

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere pedig hozzáfűzte: ahhoz, hogy az emberek megismerhessék a jó alapanyagot termelő gazdákat és az abból minőségi ételt készítő konyhákat, marketingre van szükség, amely ma nélkülözhetetlen a továbblépéshez, fejlődéshez. A klímaváltozás élelmezésre gyakorolt hatásairól is szó esett a rendezvényen. Kun Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa kiemelte: a klímaváltozás ma már nem a jövő, hanem a jelen. Magyarországon az inváziós fajok megjelenése a leglátványosabb példa erre, de hamarosan észrevesszük az élelmiszertermesztés területén is. Hasonlóan nagy probléma a kimerülő földek kérdése is, amely az egyre növekvő élelmiszerigény miatt néhány évtizeden belül érzékelhető problémákat okoz. A konferencia délutánján az ország minden tájáról érkező termelők tartottak vásárt a Hiemer-ház udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában