összeült a képviselő-testület

2019.11.20. 07:15

Orvosolandó abai ügyek

A kisváros keddi testületi ülésén elhangzott, a környező települések közül egyik sem járul hozzá az Abán működő, de kistérségi feladatokat végző járóbeteg-ellátó finanszírozásához.

Majer Tamás

Az orvosi ügyelet révén mindig van orvos Abán! Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Az abai képviselők egyhangúlag fogadták el a helyi mentőállomásról, az abai központú kistérségi orvosi ügyeletről és a járóbeteg-ellátóról szóló beszámolókat. Azonban minden nincs rendben.

Az orvosi ügyeletről: sok helyi olyan panaszokkal is felkeresi őket, amely nem sürgős, nem az ügyelet feladata. Mikula Lajos, aki az októberi választások után lett a város polgármestere, kifejtette, szükség van egy brosúra elkészítésére és többszöri közreadására, amelyben az ügyelet szakemberei pontosan tájékoztatják az embereket, mivel forduljanak hozzájuk.

Rendelő: Németh Tibor képviselő elmondta, évente harmincmillió forinttal terheli az ellátó az abai költségvetést. A kistérség többi települése nem tesz hozzá. Az elhangzottak szerint anno ők ígéretet kaptak az előző abai városvezetéstől arra, hogy nem kell anyagilag hozzájárulniuk, csak egyezzenek bele az intézmény létrejöttébe; szükség volt a kistérség 25 ezer fős lakosságszámára.

Az orvosi ügyelet révén mindig van orvos Abán!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Van egy logisztikai probléma is a rendelőintézet körül: a csak légvonalban vagy autóval közeli, de autóbusszal távoli falvakban (köztük Csősz, Sárosd, Tác) élők egy része számára problémás az ide­jutás, pedig bizonyos vizsgálatokra a szabályok szerint ide kell járniuk.

Ezt is orvosolni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában