Tehenészetek, lovardák és kis gazdaságok is nevezhetnek

2019.11.30. 08:00

Kinél fészkel a legtöbb fecske?

Fogyatkozik a hazai fecskeállomány, főleg az ország nyugati, iparosodottabb részén, vagyis a Közép-Dunántúlon, így Fejér megyében is. Bizony, elismerést érdemelnek azok az állattartók és mezőgazdasági üzemek, ahol fészkelhetnek.

Majer Tamás

A fecskék érdekében mezőgazdasági termelőkhöz, gazdálkodókhoz fordul a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Azokon a vidékeken, ahol a háztáji jószágtartás inkább már csak kuriózum, jóval kevesebb alkalmas fészkelő helyett találnak a fecskék, mint ahol még dívik az állattartás.

Fenyvesi László Fejér megyei természetvédő hívta föl a figyelmet arra, hogy a Fejér és Veszprém megyei ólak és melléképületek eltűnése miatt hontalanná vált fecskék jelentékeny része tehenészetekben, sertéstelepeken és lovardákban talált magának új helyet. Nyilván ott, ahol a gazdák szívesen látják őket, örülnek nekik.

A füsti és molnárfecskék érdekében hozzájuk, mezőgazdasági cégekhez, termelőkhöz, gazdálkodókhoz fordul most a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány:

A Gazdákkal a fecskékért című pályázat három csoportnak szól. A növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozó családi gazdaságok, őstermelők, illetve egyéni vállalkozók számára. A nagyobb méretű (minimum 5 főt foglalkoztató) családi gazdaságoknak vagy egyéni vállalkozásoknak, illetve cégeknek, ahol növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak. Valamint a kizárólag állattenyésztéssel vagy állattartással foglalkozó gazdaságok – juhászatok, baromfitelepek, lovardák, sertéstelepek, halászatok – számára.

– A fenti két megye területén a mezőgazdaság azon szereplőit keressük, ahol fecskék fészkelnek. A kategóriáikban legtöbb fecskének otthont adó „házigazda” nyereményt kap – tájékoztatott az alapítvány. – Ám ebben a versengésben mindenki győztes, akinél a szerencse madarai fészket építenek – fűzték hozzá.

A fecskék érdekében mezőgazdasági termelőkhöz, gazdálkodókhoz fordul a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azért van szükség a három kategóriára, hogy a kisebb gazdaságok arányaiban nagy fecskeállománya is figyelmet kaphasson.

Jelentkezési határidő: 2020. május 31., az alapítvány elérhetőségein, köztük a [email protected] e-mail-címen.

A nyeremények búza, zöldtrágyakeverék, árpa, de valóban, a fontos ügy melletti kiállás, a tevékeny hozzáállás elismerése az igazán lényeges. Jó gazdának a fecskék is ajándékot jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában