A megye 7 csodája

2019.11.02. 07:00

Földi paradicsom a Brunszvik-kastély körül – Újabb plakettet adtunk át

Amint arról korábban is beszámoltunk, a napokban elkezdtük A megye 7 csodája versenyünk győztes helyszíneinek felkeresését, melynek újabb állomása Martonvásár volt.

Elekes Gergő

A plakettet Balázs Ervin vette át Bajzáth Judit és Nemes József kíséretében

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A beérkezett szavazatok alapján első helyen a martonvásári Brunszvik-kastély angolparkja végzett. Nem túlzás állítani, hogy a hófehér épület körül kialakított földi paradicsom, amely 1953 óta természetvédelmi terület, a világ bármely tájáról ideérkező vendégeket azonnal elvarázsolja. Teszi mindezt a csodálatos növényvilága mellett a Szent László-patak vizének felduzzasztásával kialakított kicsi tó segítségével is, melynek közepén található szigetre gyönyörű híd vezet át Beethoven mellszobrához, aki a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt.

A Fejér Megyei Hírlap plakettjét csütörtök délelőtt adta át Pásztor Zoltán főszerkesztő-helyettes Balázs Ervinnek, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatójának, Bajzáth Juditnak, az Agroverzum Tudományos Élményközpont vezetőjének és Nemes József képviselőtestületi tagnak, a Martonvásári Művészeti Iskola igazgatójának.

A plakettet Balázs Ervin vette át Bajzáth Judit és Nemes József kíséretében
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A díjátadón megtudtuk, hogy park két részre osztható: a szív alakú útjáról ismert Brunszvik-kertet jelenleg a martonvásári önkormányzat gondozza, míg az ennél jóval nagyobb területű kastélyparkot az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja.

Varázslatos környezet várja a martonvásári Brunszvik-kastélyba látogatókat
Fotó: Igari Balázs / Fejér Megyei Hírlap

Korábban az angolkertekre nem jellemző növényeket letarolták, és az ilyen típusú kertekben honos fákat és cserjéket telepítettek a területre. Sok öreg fa található itt, amelyek között nem ritka a 150 éves sem. Találhatunk köztük szomorú japánakácot, atlaszcédrust, platánokat, Brunszvik-korabeli kocsányos tölgyeket, kínai ősmamutfenyőt és a hely egyik büszkeségét, a mocsárciprust. Folyamatosan fiatalítják a parkot, 2015-től több, mint 300 fát ültettek a hátsó részbe.

Az ide érkező látogatókat, akikből bizony nincs hiány, hisz Bajzáth Judit elmondta, csak az idei évben ez idáig 42 ezer vendéget köszönthettek, interaktív, QR-kódos táblák kísérik végig a tanösvényen, melyek információnyújtáson túl kisebb feladatokat is adnak az itt sétálóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában