Nyáron a megyén át vezet az út

2019.11.13. 17:30

Fejér autópályái júniustól augusztusig telítettek, ezt a matricavásárlások is igazolják

Ugyan az ablakon kinézve már csak egy régi szép emléknek tűnik az idei nyár, aki a júniusi, júliusi vagy augusztusi hónapokban autópályát használt, biztosan fel tud idézni rossz emlékképeket is: például a Balaton felé, vagy onnan haza tartó tömeg miatt kialakult dugókat.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Pixabay.com

Azt ugyanis valószínűleg mindenki tényként kezeli, hogy Fejér megye autópályái – különösen az M7-es – igen nagy népszerűségnek örvendenek. Kifejezetten nyáron, amikor szabadságra vagy egy hétvégére, hosszabb-rövidebb időre a Velencei-tóhoz, netán kilométerekkel lejjebb, a Balatonhoz igyekeznek a munkában megfáradt tömegek.

A legtöbb járművet augusztusban ellenőrizték, látták

Arról a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. közleményéből értesültünk, hogy augusztusban az M7-es autópálya napi forgalma megháromszorozódott a januárihoz képest, s szinte valamennyi e-matrica típus esetében jelentősen nőtt az értékesített darabszám. A NÚSZ kamerái és szakemberei összesen 123 millió járművet ellenőriztek a nyáron. Ezek országos adatok – mi azonban Fejér megyei vonatkozással is szolgálhatunk! Tudniillik, a NÚSZ sajtómunkatársai elküldték nekünk az értékes, érdekes adatokat. Eszerint az idei év nyarán országosan csaknem 4,6 millió e-matrica talált gazdára: júniusban 1,2 millió, júliusban több mint 1,6 millió, augusztusban pedig több mint 1,7 millió e-matricát vásároltak az emberek. Fejér megye esetében a három nyári hónapban összesen 27 ezer 750 darab e-matrica fogyott, amiből mindössze 330 esetben vásároltak külföldi rendszámú autóra Fejér megyére érvényes vignettát. Ezzel a mennyiséggel – a tizenhat, fizetős autópályával rendelkező megye sorba állítását követően – Fejér a második helyen végzett, közvetlenül Pest megye után. A dobogós helyeken is jelentősek a különbségek: Pest megyében 90 ezer 235 darab, Fejérben 27 ezer 750 darab, Somogyban pedig 14 ezer 423 darab megyei e-matricát értékesítettek a három hónap alatt.

A Fejér megyére érvényes e-matricák eladásában 21,5 százalékos emelkedés volt tapasztalható idén a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva: 2018-ban „csupán” 22 ezer 831 darab megyei e-matrica talált gazdára.

A vásárlást tekintve a NÚSZ kommunikációsai megírták: a megyei matricák 95,4 százalékát viszonteladóknál, jellemzően benzinkutakon vették meg az autósok. Azonban – hívják fel a járművezetők figyelmét – a közlekedőknek érdemes megjegyezniük az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt, amely az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol csak a matrica árát kell megfizetni a vásárláskor. Máshol a felszámolt kényelmi, illetve tranzakciós díj több száz, esetenként akár több ezer forintra is rúghat.

A kategóriákat tekintve a következőképpen alakult az eloszlás: a D1 (motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömegű, legfeljebb hét személy szállítására alkalmas személygépkocsi) kategóriában 26 ezer 204 darab e-matrica kelt el, a D2 (legfeljebb 3,5 tonnás, több mint hét személy szállítására alkalmas jármű, illetve a kisteherautók és lakóautók) kategóriában 1396 darab e-matricát értékesítettek, míg az U (a többi kategóriába tartozó jármű egyes vontatmányai) és a B2 (buszok) kategóriában 109 és 41 darab e-matricát adtak el.

Ami az ellenőrzéseket illeti: Fejérben a nyári hónapokban közel 17,5 millió járművet láttak és ellenőriztek útdíjfizetés szempontjából a NÚSZ kamerái és munkatársai, a legtöbbet – mintegy 6,7 millió járművet – augusztusban.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában