A novellaíró pályázat eredményét is itt hirdetik ki

2019.11.04. 14:00

Második alkalommal rendezik meg Móron a Wekerle-napokat

A móri Wekerle Sándor Alapítványt 2012-ben hozta létre 12 lokálpatrióta magánszemély, akik a sikeres 2011-es Wekerle emlékévet követően úgy gondolták, továbbra is fontos a móri születésű államférfi emlékezetének ápolása, életművének megőrzése.

Borsányi Bea

Buza Ernő. A háttérben Wekerle móri szobra

Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

„Az alapítvány legfontosabb célja, hogy a sok évtizeden át elfeledett politikus a magyar történelmi személyiségek panteonjában az őt megillető helyre kerüljön, a mai nemzedékek is megismerjék követendő példáját, szakmai és politikusi életútját, amely a dualizmus korában Európa-szerte ismertté és megbecsültté tette”, mondta el Buza Ernő, az alapítvány kuratóriumi elnöke. Ennek érdekében az alapítvány kiadványokat jelentet meg, a politikusról elnevezett pénzügyi-közgazdasági és innovációs díjakat ad át, nívós rendezvényeket szervez. A Wekerle emlékbor vándordíj alapításával pedig összekötötte a móri borvidék borainak és Wekerle Sándor személyének népszerűsítését.

A jelenlegi kuratórium a hagyományőrzést 2018-tól azzal emelte új szintre, hogy Wekerle születésének novemberi évfordulóján Wekerle Napokat szervez Móron, amelynek tudományos, ismeretterjesztő, kulturális és történelmi hagyományőrző elemei egyaránt vannak A miniszterelnök születésének 171. évfordulóján, november 13-14-én második alkalommal rendezik meg a Wekerle-napokat a városban. A kétnapos rendezvény első napján 16.30 órától érdekes előadásokkal tudományos ismeretterjesztő fórumot tartanak az Erzsébet téri Művelődési Házban. Szó lesz többek között robotikáról, a virtuális bankokról és a kriptovalutákról, de a digitalizáció mindennapokra tett hatásairól is beszélnek majd. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Buza Ernő. A háttérben Wekerle móri szobra
Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtökön 15.30 órakor megemlékezést tartanak a Wekerle emlékműnél, majd a program 16 órakor ünnepi emlékműsorral folytatódik az Erzsébet téri Művelődési Házban. Ekkor hirdetik ki az első alkalommal meghirdetett Wekerle novellaíró pályázat eredményét, valamint meghallgathatják Karbin Ákos, Wekerle-kutató történész előadását is. A részletes programot megtalálják a wekerlenapok.hu internetes oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában