Vonzás és fejlődés

2019.11.11. 07:30

Elkeltek az eladó házak, sok az új lakó Vértesacsán – Lesz mivel foglalkozni

Két éve egy időközi választást is meg kellett nyernie Kovács Zoltánnak, így idén már negyedszerre érdemelte ki a helybéliek bizalmát. Vele beszélgettünk.

Tihanyi Tamás

Kovács Zoltán polgármester a helybéli hősi halottak emléktáblájánál. Ha elkezdődik a községháza felújítása, ez a tábla is megújul majd Fotó: Tihanyi Tamás

Bár nem nagyon kampányolt, programja azért volt, s ezt adta címének: „Felelős gondolkodással tovább Vértesacsa jövőjéért!”. Mi van emögött?

– A biztonságos működés mellett elsődleges feladatnak a községháza épületének felújítására elnyert pályázatunk megvalósítását tekintem. Úgy gondolom, bizakodhatunk, hiszen országgyűlési képviselőnk, Tessely Zoltán támogatásáról biztosított minket. Bízom abban, hogy a már beadott, de még el nem bírált pályázataink közül is lesznek nyertesek, és a következő időszakban ezek segítségével jelentős fejlesztéseket hajthatunk végre.

Amikor időközi választást kellett kiírni, ellenzéke szerint ennek egyik oka az volt, hogy rosszul élt a falu a lehetőségeivel.

– Ahogy eddig is tettük, minden, a település számára hasznos pályázatot igyekszünk elnyerni.

Milyen változásokra számíthatnak az acsaiak?

– Folytatjuk a járdafelújítási programot. Célunk, hogy a község Lovasberény felőli részétől egészen a temetőig akadálymentesen el lehessen jutni gyalog, de akár babakocsit tolva is. Van beadott pályázatunk a rendőrség épülete és a helységnévtábla közé eső szakaszra, valamint fontosnak tartjuk, hogy a játszótértől az óvodáig terjedő járdaszakasz ugyancsak kiépüljön és biztonságosabbá váljon. Terveink között szerepel a játszótértől és a Vendel téri buszmegállótól az óvodáig terjedő útszakasz aszfaltozása is. A Vendel téren egyébként kerékpártárolót létesítünk, mert ott ötven méteren belül két buszmegálló van, s ezeket sokan két keréken közelítik meg.

Kovács Zoltán polgármester a helybéli hősi halottak emléktáblájánál.
Ha elkezdődik a községháza felújítása, ez a tábla is megújul
majd Fotó: Tihanyi Tamás

Nemrégiben avató ünnepség volt az iskolában. Lesz még ilyen?

– Megoldásra vár az iskola új épületének csapadékvíz-elvezetése, de ésszerűsítenünk kell a szennyvízelvezető hálózatot is. Az orvosi rendelő és szolgálati lakás felújítását ugyancsak szeretnénk megvalósítani, bízunk abban, hogy lesz rá pályázat.

És ha mégsem?

– Akkor saját erőből, több ütemben újítjuk fel az épületet. A megvalósításhoz szükséges terveket már elkészítettük, ha lesz pályázat, akkor azokat csak aktualizálni kell. Szeretnénk megoldani a Vörösmarty utca központi részének átépítését, amely magában foglalja a csapadékvíz elvezetését, a járda felújítását. A megnövekedett forgalom miatt a rendelő, a posta, a vegyesbolt és a községháza látogatói számára kulturált parkolóhelyeket alakítanánk ki. Útjaink tehermentesítéséért a falu határában lévő mezőgazdasági utak használatára kívánjuk ösztönözni a gazdákat. Erre azért van lehetőség, mert tavaly új utakat jelöltek ki a szántóföldek mellett. A Fő utcai közvilágítás elavult, a pazarló lámpatesteket szeretnénk új, takarékos fényforrásokra cserélni. Hosszabb távú elképzeléseink között szerepel a jelenlegi murvás útszakaszok szilárd burkolattal való ellátása, illetve a rosszabb állapotú aszfaltos útjaink felújítása.

Minap említette, hogy a tavaly eladásra kínált lakások jelentős része elkelt. Az új lakók otthona hogyan lehet még vonzóbb?

– Számítunk arra, hogy meghosszabbítják a Vál-völgy kisvasútjának nyomvonalát, ezért turisztikai fejlesztésekre is készülünk. Azt javasoltuk, hogy a horgásztónál létesítsenek egy megállóhelyet. Az önkormányzat tulajdonában lévő „Fűzfás parkban” olyan helyszínt szeretnénk kialakítani, amely gyermekprogramoknak adhat helyet és egyben bevételi forrás lehet. A vasútállomás melletti, szintén községi tulajdonú épület kiállítóhelyként, akár múzeumként is működhet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában