Esztergommal karöltve

2019.11.05. 17:38

Cser-Palkovics: Székesfehérvár legyen az augusztus 20-i ünnepségek egyik központi városa

Cser-Palkovics András közösségi oldalán tette közzé írását, miszerint megdöbbenve hallotta, hogy a frissen megalakult fővárosi közgyűlésen felfüggesztették a Szent István szobor felállítására vonatkozó döntést. Budapest egyelőre nem kéri az államalapító király szobrát a róla elnevezett parkba.

feol.hu

Székesfehérvár polgármestere szerint „megdöbbentő, szomorú és érthetetlen”, hogy miért ez volt az egyik legfontosabb döntésük, hiszen az alakuló ülések mindig szimbolikus jelentőséggel is bírnak.

„Azt pedig mostantól kezdve hiteltelennek tartanám, ha Szent István ünnepén az állami megemlékezések a jövőben is Budapesten kerülnének megrendezésre. Az államalapító király többet érdemel annál, hogy az emlékét ápoló állami ünnep központi eseményei egy olyan városban kerüljenek megrendezésére, amely város vezetői így viszonyulnak történelmi személyiségéhez” – írja Cser-Palkovics oldalán, majd így folytatja:

„Kezdeményezni fogom tehát, hogy amíg ez a méltatlan helyzet fennáll, addig augusztus 20-a hivatalos megemlékezései Szent István városaiban – évente felváltva – Esztergomban, valamint Székesfehérváron kerüljenek megrendezésre. Székesfehérvár hosszú évek óta mindig augusztus 20-án – Szent István szarkofágjánál kezdve a megemlékezést, majd – Szent István lovas szobra előtt tartja ünnepi közgyűlését, ahol mindig pártállástól függetlenül, a nemzeti egység jegyében emlékeztünk Szent Istvánra. A jövő évben nagy szeretettel várjuk erre az ünnepségre az egész nemzetet!”

Az eredeti bejegyzés itt olvasható:

https://www.facebook.com/cserpalkovicsandras/photos/a.123790361028899/3108376925903546/?type=3&theater

 

Vezető képünk az idei augusztus 20-i ünnepségen készült. Fotó: FMH-Archív (Pesti Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában