Tilos az égetés!

2019.10.19. 11:15

Szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el szombaton Székesfehérváron

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el ma, 2019. október 19-én Székesfehérváron, ugyanis a szélcsendes időben, több másik városhoz hasonlóan itt is meghaladta a 75 µg/m3 küszöbértéket a szálló por koncentrációja az elmúlt két napban. Arra kérik a lakosságot, hogy ne égessenek nyílt téren, korlátozzanak minden egyéb, légszennyező tevékenységet és keveset tartózkodjanak a szabad levegőn.

ÖKK

Sajnos a Föld napjának mottója fordítva is igaz

Forrás: Shutterstock

A szálló por koncentrációja az elmúlt két napban – a szélcsendes időben, több másik városhoz hasonlóan – Székesfehérváron is meghaladta a 75 µg/m3 küszöbértéket, így a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el október 19-én, szombaton. A vonatkozó johszabályok alapján így tilos az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése, és kérik a lakosságot, hogy korlátozzanak minden légszennyező tevékenységet.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, a terhes anyák, az idősek és a gyermekek. A szmogos időszakban a szellőztetés mellőzése, illetve a szükségesen túl a szabadban való tartózkodás mérséklése javasolt.

A lakosság több önkéntes intézkedéssel is segíthet, hogy csökkenjen a levegőben a szálló por koncentráció. Így kérik a fehérváriakat, hogy a városi úti célok eléréséhez az egyéni gépjárműhasználat helyett a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, illetve mérsékeljék a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését. A szilárd tüzelőanyagok mellőzésével is kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezetük és településük levegőminőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában