a szemerkélő esőben néma csendben

2019.10.30. 07:15

Síremlék Siklósi Gyulának – Két és fél éve távozott a professzor

Kedden 16 órakor bensőségesen ünnepélyes szertartáson avatták föl és szentelték be Siklósi Gyula régészprofesszor elkészült síremlékét.

Sági Zoltán

A síremlék személyes utalásokkal teli egyszerűségében méltón állít emléket a tudósnak és az embernek. A képen Spányi Antal megyés püspök látható Fotó: Pesti Tamás

A Béla úti temetőben a szemerkélő esőben néma csendben gyülekező egykori barátok összefogásából valósult meg a síremlék, Kocsis Balázs szobrász munkája, amely személyes utalásokkal teli egyszerűségében méltón állít emléket a tudósnak és az embernek. A két és fél esztendeje távozott Siklósi Gyula az, akinek több évtizednyi elhivatott kutatómunkája jóvoltából Székesfehérvár mára nem csupán egy város a sok közül, hanem a város, amelynek titkokkal teli, megelevenedő múltja egy nemzet családtörténetének kutatni érdemes kincsestára.

A síremlék személyes utalásokkal teli egyszerűségében méltón állít emléket a tudósnak és az embernek. A képen Spányi Antal megyés püspök látható Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hogy a régészprofesszor elhivatottsága nagy hatást gyakorolt környezetére, arra bizonyság volt a keddi alkalomra egyre érkezők sokasodó köre. Amelyben ezúttal minden formalitás nélkül állt egymás mellé polgármester, főszerkesztő, elnök és hivatalvezető, nyugalmazott múzeumigazgató, régész, kutató – és Spányi Antal megyés püspök, aki a megemlékezéseket követően a síremléket beszentelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában