Ünnepség

2019.10.24. 07:25

Ráckeresztúri főhajtás, múltidézés: 1956 hőseire emlékeztek

Az ünnepi műsort az általános iskola diákjai mutatták be, majd a jelenlévők megkoszorúzták a Hősök kertjében álló emlékművet.

Gajdó Ágnes

Az iskolai műsort követte Ráckeresztúron a koszorúzás

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Ráckeresztúr azon települések közé tartozik, ahol az országban az elsők között avattak emlékművet az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek, áldozatainak emlékére. Mintegy három évtizeddel ezelőtt a forradalmi események tevékeny részese, Bicskei Nándor kezdeményezte a mementó építését, amely a Hősök kertjében áll. Kedden koszorúk kerültek az egyszerű, ám méltóságteljes emlékmű talapzatára, annak bizonyságául, hogy a jelenben élők nem felejtik el eleik szabadságvágyát, hősies cselekedeteit.

Az iskolai műsort követte Ráckeresztúron a koszorúzás
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi megemlékezésen a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai idézték föl a forradalmi eseményeket korabeli dokumentumok, naplórészletek alapján. Nagy Imre megrendítő szózata mellett a Hol vagytok, srácok? című dal is elhangozott, nemcsak a pesti srácok, hanem valamennyi forradalmár emlékére. Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester ünnepi beszédében arról szólt, hogy 1956 forradalmát külső erők segítségével leverték, a szabadságharc elbukott, de mégis, e pár nap után már semmi sem maradt ugyanaz, mint korábban volt. Láthatatlanul, de kitörölhetetlenül ottmaradt a szívekben a forradalom eszméje, a mártírok emléke, az összetartozás tudata. A polgármester hangsúlyozta: Szerencsések vagyunk, mert ma nem a szabadságért kell harcba szállni, de tudnunk kell hinni a jövőben, abban, hogy annak mi vagyunk a formálói. Nem szabad félnünk a kudarctól, a rosszindulattól, a megaláztatástól. Hinnünk kell abban, hogy együtt képesek vagyunk szépet és jót teremteni. Van előttünk példa, és mi is példát mutathatunk gyermekeinknek, unokáinknak. Ebben áll a mi felelősségünk: méltónak lenni bátor elődeinkhez, bevégezni a ránk hagyományozott feladatot.

Mert mi építjük a jövendőt az utókornak.

Az ünnepség a Hősök kertjében koszorúzással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában