Harmadik esemény, háromszor annyi résztvevő, illetve hulladék

2019.10.10. 11:30

Nem csak a lábukat szedték a Velencei-tó körül, a szemetet is

Egyre nagyobb sikere van a „környezettudatos sportnak” a Velencei-tó környékén, köszönhetően egy nagyon lelkes és nagyon aktív csapatnak, melynek III. Install-Plan Velence RUN Plogging eseményén rengeteg szemetet gyűjtöttek – természetesen futva.

S. Töttő Rita

A harmadik ploggingra még többen jöttek, s még több szemetet gyűjtöttek össze Fotó: Kunsági Kinga

Fotó: Kunsagi_Kinga

Ebben az évben másodszor szedte futva a szemetet a Velencei-tó körül az a csapat, amely – azzal, hogy a hulladék gyűjtése közben sportolt is – különleges módját választotta környezetének megtisztítására. Közel nyolcvan lelkes ploggingoló gyűlt össze, hogy tisztábbá varázsolja a Velencei-tó déli partjának egy öt kilométeres szakaszát.

– A résztvevők számát a múltkori plogginghoz képest majdnem megtripláztuk és sajnos az összegyűjtött hulladék mennyiségét is – elemezte az eredményeket és a korábbi tapasztalatokat Hornok Róbert, az esemény egyik szervezője. Aki a lelkes résztvevőkkel együtt az Agárdi Popstrandtól indulva két konténer szemetet szedett össze.

– Megdöbbentő volt, hogy mi mindent dobálnak el a környéken… Használhatatlan ágy, bontatlan élelmiszer, gumi és még számtalan nem odavaló dolgot találtunk a közterületeken – sorolta Róbert, akiben egy gondolat is megfogalmazódott a rendezvény előtt:

– Miért nem lehet szimplán csak futni? Reméljük egy idő után már nem lesz szükség hasonló rendezvényekre, reméljük, egy nap okafogyottá válik a szemétszedő futás megszervezése…

A harmadik ploggingra még többen jöttek, s még több szemetet gyűjtöttek össze
Fotó: Kunsági Kinga

A szervezők sokat köszönhetnek a környékbeli résztvevőknek, de különösen azoknak, akik Budapestről vagy a környékbeli településekről érkeztek, hogy a Velencei-tó egy szakaszát megtisztítsák a hulladéktól.

– A Para-fitt csapata például a fővárosból vonatozott le, hogy erősítse az összefogásunkat. Mondhatni, hogy egy kisebb fesztivál hangulata alakult ki néhány óra alatt a rendezvényen – emelte ki a szervező, hozzátéve, hogy nagy sikert aratott az öko szemléletű esemény. Hiszen mindamellett, hogy a szemétgyűjtés volt a cél, a rendezvényen nem volt műanyag pohár, se PET-palack, volt viszont limonádé, sütemény, pogácsa, emlékérem a résztvevőknek és tombola is. Sőt, a szemeteszsák is speciális, újrahasznosított, lebomló anyagból készült.

– Tehát a szervezőtársaimmal együtt erre is figyeltünk és ezután is erre fektetjük az egyik legnagyobb hangsúlyt – mondta Róbert, aki a plogging nevében ezúton is megköszönte az összes támogató és résztvevő segítségét, és külön kihangsúlyozta Gárdony önkormányzatát, s azt, hogy a mozgalom mellé állt.

Nagyon jó hangulatban, szinte már fesztiválszerűen telt a futás
Fotó: Kunsági Kinga

– A hagyományteremtő szándékkal létrejött rendezvényünk akkor éri el a célját, ha mindenki felelősséget vállal a közvetlen környezetéért, felelősséget vállal jelen esetben a Velencei-tóért – tette hozzá a szervező, ahogy azt is: a Velence RUN és egy új szerveződés hamarosan újabb és nagyobb terveket valósít meg. Hornok Róbert annyit elárult: 2020-ban olyan rendezvény – különleges futóverseny – érkezik a Velencei-tóhoz, amilyen még nem volt a környéken.

A szemétszedős futás azonban természetesen tavasszal újra folytatódik, kaptuk az ígéretet.

Már most lehet rá készülni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában