Mindenki csak egy kicsit tett a teendőkhöz

2019.10.11. 14:30

Nagykarácsony: ahol jólelkű emberek laknak, ott sikeres a szüreti mulatság

A szüreti mulatságot is komolyan vették Nagykarácsonyban. Kis túlzással, reggeltől reggelig tartott. A felvonulók zeneszóval, tánccal vittek jókedvet a falu népének, miközben ők maguk sem bánkódtak.

Balogh Tamás

Ahhoz, hogy jókedvűen, vidámságban teljen a nap, a szervezést komolyan kell venni. Íme az eredmény! Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

A lovasok és fogatosok húsz kilométeres körzetből érkeztek, a táncosok többsége helyi volt. Az utcára sereglők mindet a „mieinkként” szerették. Ki tudja, miként sikerül, de ezeken az eseményeken évről évre a legszebb lány lesz a szerepe szerint a bíróné, a hozzá illő jó kiállású legény a bíró. Ez alkalommal Kiss Dorka Szofia és Magyari Szabolcs alkották az álompárt! Hibátlan, színpadra illő jelenségek voltak.

– Egyébként is egy pár vagyunk, örömmel vállaltuk a szerepet. Az egész falut bejárva táncoltunk, és még a nap is sütött.

A környéken lakó tíz család adta össze azt a kis frissítő kínálatot, amivel a szüreti felvonulók menetét várták. A házigazda Dodi az elmúlt tíz évben a legnagyobb természetességgel nyitja meg udvarát az oda érkező sokaság előtt. A kínálat bőséges volt, örömmel adták, a tüzes italokkal csak a nagykorúakat kínálták. Elismerés, jutalom, köszönet a negyedórás ünneplős jó hangulatért, amivel megtörték az éves csendet a táncos felvonulók. Persze a bálba is utánuk mennek, hogy együtt mulassanak hajnalig.

Ahhoz, hogy jókedvűen, vidámságban teljen a nap, a szervezést komolyan kell venni. Íme az eredmény!
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Magyari István messziről, Jászkarajenőről indult, és itt Nagykarácsonyban talált magának egy olyan helyet, ahol családot alapított, és egy emberöltő után is boldogan tölti a napjait. Már rég nem számít „gyüttmentnek”, mindenki örömmel megkiabálja és üdvözli. Jókedvű csapattal és sok finomsággal várták a felvonulókat, ahol büszkeségére az unokája, Szabolcs hozta a bíró szerepét.

Kincses Mihályné, Mariska néni az utca közepéről érkezett egy jó adag palacsintával, hogy csatlakozzon a környékbeliek jószívű kínálásához. Fekete Istvánné, Magdi is kitett magáért: sajtossal és krémes sütivel készült. A többiek is kóstolóval jöttek. Könnyű és veretes italokat is kínáltak, utóbbiakat „gyerekeknek és a kocsisoknak nem adunk!” felkiáltással tálalták. Egy ilyen eseményt hosszú idő alatt lehet megszervezni, a lebonyolítás már csak egy túlfeszített huszonnégy óra műve. A siker két hölgyhöz fűződik. Halászné Czeiner Judit a település egyszemélyes „hivatala”. – Hónapok óta dolgoztunk, hogy ez a nap sikeres legyen. Azt nem mondanám, hogy minden lovast és fogatost ismerek a környéken, de az évek alatt kiépült a kapcsolatrendszer, idén sokan önállóan is jelentkeztek. Itt olyan kedves emberek élnek, hogy a megállóknál vendégként vártak bennünket, köszönet érte.

Pinke Kata (b) és Halászné Czeiner Judit, a szervezők
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Pinke Kata egy megállíthatatlan, szenvedélyes szervező, a Rudas tanulója: – Sokan jöttünk össze, büszkék lehetünk rá. Öröm volt végigvonulni a falun. Büszke vagyok rá, hogy az édesanyám és a nagymamám is részt vett a vendégvárásban. Engem semmi nem állít meg, az előbb még egy lóra is fölpattantam!

A menet közben még egyszemélyes zenekarként működő Horváth Csabit és a felszerelését Müller Miklós polgármester fuvarozta a művész megelégedésére. A falu első embereként is jókedvűen mesélt az eseményről. – Az egyik segítője vagyok ennek a számomra is kedves rendezvénynek. Szeretem és büszke vagyok rá, hogy létrehoztuk. Tökéletes időjárást fogtunk ki, mindenki jókedvű lett, sikeres lett ez a napunk.

A Vadvirág Nyugdíjasklub tagjai, akik a finom ebédet főzték
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Nagyvenyimről, gyönyörű hátaslovon érkezett Szenczi Kitti, aki ezen a napon 50-60 kilométert is teljesített, mire ismét hazaérkezett. – A lovam egy kicsit lefáradt, mire ideértünk… Végig nagyon fegyelmezett volt. Ez a második szüreti felvonulása, és most már kezd hozzászokni. Minden nap lovagolok, ezért nem jelent gondot a megszelídítése! A hazafelé vezető út is úgy kétórás lehet, lassan haladunk.

A legelső résztvevőkkel együtt érkeztek a Vadvirág Nyugdíjasklub tagjai, hogy azonnal nekilássanak a finom ebéd elkészítésének. Ugye elhiszik, hogy finomat főztek?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában