születésnapot ünnepelnek

2019.10.02. 07:20

Lett restaurátorok jártak a székesegyházban

Lett restaurátorok tekintették meg kedden délelőtt a székesegyház felújítási munkálatait. Vizitációjuk során a vendégek komoly érdeklődéssel vették szemügyre a nagyszabású vállalkozást.

Sági Zoltán

A nagyszabású rekonstrukció messzi földről vonzza a szakembereket Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A Lett Restaurátor Társaság mintegy 40 fős delegációja 10 órakor érkezett meg a felújítás alatt álló Szent István-székesegyházba, ahol a balti ország szakértőit a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója, Smohay András, valamint a vezető festőrestaurátor művész, Jeszeniczky Ildikó ismertette meg a feltárások eredményeivel és a rekonstrukció munkálataival.

Mint a csoportot vezető Dita Murzina restaurátortól, a Lett Restaurátorok Társaságának alelnökétől megtudtuk, az idén 30 esztendős szervezet a születésnapját ünnepli az utazással, és azért épp nálunk, mert Magyarország lettországi konzulja révén jó személyes kapcsolatokat ápolnak hazánkkal. A csoportot elkísérte Rihards Petersons művészettörténész, a Lett Művészeti Akadémia előadója és Andris Vasilevskis textiltervező művész, katolikus pap is. Utóbbi kérdésünkre elmondta: számára a képzőművészet és a vallás közös vonása, hogy bennük a spirituális, szellemi és fizikai vonatkozások együttesen, kölcsönhatásban jelennek meg.

A nagyszabású rekonstrukció messzi földről vonzza a szakembereket
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A csoportot tolmácsként segítette Mende Gunta asszony, Lettország korábbi tiszteletbeli magyar konzulja is – aki hazánk iránti rokonszenvéről szólva lapunknak megindultan idézte föl: 1972-ben Magyarország segítségével juthatott ki Torontóba. Ahol aztán életében először és utoljára láthatta édesapját, aki magas rangú lett katonatisztként, a szovjet megszállást követően kényszerült elmenekülni hazájából. A vendégeknek szoros programjuk mindössze pár órányi fehérvári tartózkodást tett lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában