az erdő életvilágát megismertető programok

2019.10.05. 07:45

Fedezd fel, de óvd is! – Fát ültettek a gyerekek a Pákozd-Sukorói arborétumban

A 2019. évi erdők hete programsorozatra eztán egy magas kőris is emlékeztet a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban.

Szanyi-Nagy Judit

Rubos Tamás vadasparki dolgozó és ifjú segítője ültette el a magas kőrist Fotó: Véninger Eszter

A faültetésben a többi között Sukoróról, Sárbogárdról érkezett gyerekek segédkeztek, a fő munkálatokat Rubos Tamás vadasparki dolgozó végezte el. Lényegében ezzel az őshonos, elegyalkotó fafajtának az elültetésével kezdődött az ünnepi hét.

– Az erdők hete rendezvénysorozat első alkalmát 1997-ben rendezték meg hazánkban. Ennek jelmondata az volt: fedezd fel az erdőt az erdészekkel! Ettől az időponttól kezdve az erdőben dolgozó erdészek, az erdőt kedvelő támogatók minden évben országosan megtartják ezt a rendezvényt – mesélt a kontextusról Véninger Eszter erdei iskola- és vadasparkvezető. Így történt hát, hogy az országosan huszonharmadik alkalmat számláló programsorozat egyikeként a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark munkatársai is csatlakoztak a megmozduláshoz.

– Óvd és gyarapítsd az erdőt az élhető klímáért! Ez volt az idei jelmondat, amelynek keretében nemcsak a fákhoz kapcsolódó ismereteket adtunk át, de természet- és környezetvédelmi vonatkozású témákat is szerepeltettünk a programok között – részletezte Eszter.

Rubos Tamás vadasparki dolgozó és ifjú segítője ültette el a magas kőrist
Fotó: Véninger Eszter

Az óvodásokat és az általános iskolásokat egyaránt megmozgatta a rendezvény – s ha szó szerint értjük, különösképpen az állomáskereső feladatok kívántak nagyobb távolságot. Ezenkívül október 4-én, pénteken az állatok világnapjához is kapcsolódtak a szervezők: az István Király Általános Iskolában tartottak képes előadást, főként a hazánkban őshonos fajokról, valamint azokról az állatokról, amelyek a vadasparkban is előfordulnak.

Véninger Eszter azt tapasztalja, a környezeti nevelésben sokat számít, ha a gyerekek élő állatokkal is találkozhatnak egy-egy ilyen rendezvény során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában