A megye 7 csodája

2019.10.31. 07:00

Csákberényi csoda: eljutott olvasóink díja a Vértesi Panoráma tanösvényhez

Rendkívül nagy népszerűségnek örvendett lapunk versenye, A megye 7 csodája, mely során olvasóink először jelölték, majd szavazataikkal meg is választották a szerintük legszebb, legkülönlegesebb természeti képződményeket, területeket Fejér megyében.

Elekes Gergő

Az olvasók döntöttek! Huber Brigitta, a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum vezetője vette át Pásztor Zoltán főszerkesztő-helyettestől a névre szóló plakettet

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A beérkezett szavazatok alapján a hatodik helyen az egykori Merán-uradalom középpontjában található, a Vérteserdő Zrt. közjóléti beruházásából megvalósult csákberényi Panoráma tanösvény végzett. A kimondottan fiatalnak mondható területet 2014. október 22-én adták át a tanösvény mellett található Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeummal együtt, 4,6 km hosszú, 8 állomásos, és fantasztikus látványt nyújt a Vértesre.

Az elismerés egy gyönyörű, névre szóló plakett formájában érkezett meg szerda délelőtt Csákberénybe, amit a múzeum vezetője, Huber Brigitta vehetett át Pásztor Zoltántól, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztő-helyettesétől.

A díjátadó során megtudhattuk, hogy a tanösvény minden évben rengeteg látogatót vonz a településre, ráadásul nemcsak hazánkból, hanem a világ különböző pontjairól, így a Felvidékről, Erdélyből, Törökországból vagy épp Kanadából. Csákberény hírét Charles Dickens Orondon lakó ükunokája, valamint a 93 éves vadászíró, ifjabb gróf Merán Fülöp is messzi földekre eljuttatta, aki pedig ellátogat ide, az nem bánja meg!

Az olvasók döntöttek! Huber Brigitta, a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum vezetője vette át Pásztor Zoltán főszerkesztő-helyettestől a névre szóló plakettet
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az útvonal egyedi információs táblákkal és felfestéssel jelölt, szinte lehetetlen eltévedni rajta. Könnyed tempóban, kisebb pihenőkkel 1,5-2 óra alatt végigjárható, így kellemes kirándulási lehetőséget nyújthat időseknek és fiataloknak egyaránt. Két panorámapontja van, melyekről akár a Zámolyi-medencéig is elláthatunk.

A kezdőpontnál található leírás az erdőlátogatás írott és eddig íratlan szabályait taglalja
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Túránk során – ha szerencsések vagyunk – többek között muflonokat, szarvasokat, őzeket, vaddisznókat, rókát, gyöngy-, és fülesbaglyot, vidrát, borzakat vagy épp sakált is megpillanthatunk. Amennyiben erre mégsem kerülne sor, akkor sem kell elkeseredni, a Panoráma tanösvény mellett álló múzeumban ugyanis egy 80 m2-es területen, a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma segítségével, egymás mellett kiállítva megtekinthetők az állatok.

A különböző talaj-, és domborzati viszonyoknak megfelelően sziklagyepek, karsztbokorerdők, bükkösök, száraz tölgyesek, cseresek és kultúrerdők váltják egymást a területen. És ha még ez sem lenne elegendő, az útvonal bejáratánál egy nyolcvan köbméteres faszénégető boksa is várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában