Békességet árasztó pentagon

2019.10.04. 20:00

Birtokba vehette a falu népe és az óvodások hada az Öt érzék parkot Sárkeresztesen

A több támogatónak és hatalmas helyi összefogásnak köszönhetően rekord idő alatt elkészült az ötszögű Öt érzék park a település Fehérvár felőli szegletében.

Palocsai Jenő

A helyi óvodások a kiszáradt diófáról énekeltek a nemrég épített park szívében a nagyszabású átadóünnepségen Fotó: Igari Balázs/Fejér Megyei Hírlap

Több mint 700 négyzetméteres park nőtt ki, szinte egyik pillanatról a másikra, a korábban üres területből. Ehhez kellett a magyar olajipari cég félmilliós támogatása, amihez csatlakozott a helyi önkormányzat és annak vezetője, Krähling János is 500 ezer forinttal, és a másfélmilló forintos beruházás hiányzó összegét a Sárkeresztesért Egyesület biztosította.

A park a környezetvédelem öt területét mutatja be sajátos módon. A föld, a víz, a levegő, az élővilág és települési környezet témakörével, illetve ezek megóvásával foglalkozik. Az öt érzékszerven, vagyis a szemen, a fülön, a bőrön, az orron és a nyelven keresztül mutatja be a felsorolt témaköröket az installáció.

Természetesen ennyi pénzből nem lehet megalkotni egy olyan parkot, ahol földmunkagépekkel kell kialakítani a területet, ahol facsemetéket és 1200 levendula tövet ültetnek, ahol 20 köbméter mulcsot terítenek le mintegy 450 négyzetméterre. Csak a sok társadalmi munkában segítő kéz, az összefogás és pár lelkes támogató együttállása nyomán születhetett meg egy új park, a semmiből.

A helyi óvodások a kiszáradt diófáról énekeltek a nemrég épített park szívében a nagyszabású átadóünnepségen
Fotó: Igari Balázs/Fejér Megyei Hírlap

Múlt vasárnap az Óborbála Hagyományőrző Egyesület dalaival kezdődött az átadó ünnepség, majd a helyi óvodások műsora csalt mosolyt az arcokra. Gyovai László, a Sárkeresztesért Egyesület elnöke bemutatta a parkot a jelentős számú érdeklődőnek, akiket kicsalt a program és a napos őszi idő. A civil szervezet vezetője a főtámogatókon túl valamennyi szereplőnek megköszönte a munkát, a kitartást és a segítséget, köztük a polgármesternek is, aki úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy nemcsak akkor kell szeretni a fákat, amikor sétálunk közöttük, és amikor az oxigént termelik nekünk, hanem akkor is, amikor tenni kell értük, ültetni, gondozni.

Az Öt érzék parkba rendszeresen járhatnak majd az út másik felén található óvodából a gyerekek
Fotó: Igari Balázs/Fejér Megyei Hírlap

A vezető beszéde után az iskolások adtak műsort, majd a rendszeresen fellépő Németh Krisztián mesélt „A vén diófa árnyékában”. Az avató végén Krähling János és Gyovai László vágták át a szalagot a park kapujában, az egyre szépülő főutca új járdája mellett. A taps után mindenkit a kultúrházba invitáltak, jó helyi szokás szerint finomságokra és frissítőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában