mindenkinek lehetőséget kell biztosítani

2019.10.02. 07:25

Az esélyegyenlőség alapjog, nem adomány – Konferenciát tartottak a megyeházán

Az esélyegyenlőség valamennyi szegmensét sorra vették a téma szakértői a keddi konferencián.

Palocsai Jenő

Az első sorban ülő szakemberek szinte kivétel nélkül tartottak előadást a témában Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Kivétel nélkül képviseltették magukat azok az intézmények, amik így vagy úgy, de érintettek az esélyegyenlőséggel kapcsolatban. Önkormányzati vezetők, képviselők, oktatással, foglalkoztatási politikával, joggal foglalkozók vettek részt a konferencián.

A megyeháza üléstermében Tanka Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke megnyitóbeszédében ismertette az ide vonatkozó passzust. Magyarország Alaptörvénye rendelkezései szerint az alapvető jogokat mindenkinek, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.

Mivel a társadalmi felzárkózás előmozdítása elsősorban állami kötelezettség, ezért a kormány a Fejér Megyei Önkormányzatot mintegy 65 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Ezzel az a célja az államnak – mondta Tanka, hogy legyen esélye mindenkinek megkülönböztetés nélkül a munkavállalásra, a karrierre és a jó minőségű szolgáltatások elérésére.

A konferencián beszélt a felzárkózáspolitika jelenlegi helyzetéről Szabó-Fazekas Ildikó, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának kormányfőtanácsosa is.

Az első sorban ülő szakemberek szinte kivétel nélkül tartottak előadást a témában
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Nemcsak az egyéneknek, a lemaradó területeknek, a fogyatkozó lélekszámú településeknek és az ott élőknek is jár az esélyegyenlőség. Az ezt előmozdító Magyar Falu Programot Bényi Krisztina, a Modern Városok és Falvak Fejlesztésének Koordinációjáért felelős helyettes államtitkár mutatta be.

A Helyi Esélyegyenlőségi Programokhoz kapcsolódó felzárkózási aktivitásokat a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságtól érkező Márton Zoltán osztályvezető taglalta a közönségnek.

Székesfehérvár esélyegyenlőségi programjáról Molnár Tamás, a város civil és ifjúsági ügyekért felelős tanácsnoka tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában