dolgozni kell, amíg tudunk

2019.10.08. 07:15

Akik másokért szóltak – A Közéleti és Kulturális Szalon két fontos embert látott vendégül

Látszólag két különböző ember. Egy férfi. Egy nő. Mégis oly sok a közös pont!

Szanyi-Nagy Judit

Auth Ágnes és Milcsinszky Alajos a Krisztus Király-plébánia vendégei voltak Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Bakonyi István moderátor jobbján Auth Ágnes karnagy, ének-zene tanár, balján pedig Milcsinszky Alajos címzetes kanonok, nyugalmazott plébános foglalt helyet. A soron következő Közéleti és Kulturális Szalon előbbi vendége Pro Civitate díjat, utóbbi pedig díszpolgári címet vehetett át az idei augusztus 20-ai ünnepségen.

De nem ez az egyetlen közös pont bennük, az életükben. Auth Ágnes „mezei énektanárként” aposztrofálta magát, aki – mint életútját végigkísérve kiderült – szép nagy csokrokat gyűjtött össze az eltelt évtizedek alatt. A Pécsről Székesfehérvárra érkezett, immár nyugdíjas karnagy noha (zentais, telekis) kórusaival sikert sikerre halmozott, eredményeiről ezúttal is szerényen beszélt. Csakúgy mint a Pro Civitate díjról: „Tényleg megérdemlem?”, merül fel benne ma is oly sokszor a kérdés.

Auth Ágnes és Milcsinszky Alajos a Krisztus Király-plébánia vendégei voltak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hasonlóan érez Milcsinszky Alajos is, akinek nevét nemcsak Székesfehérváron (azon belül a belvárosban, Maroshegyen és Feketehegy-Szárazréten), de Kápolnásnyéken is ismerhetik. Az 1956-ban szolgálatba állt, ma már nyugalmazott plébános úgy véli, dolgozni kell, amíg az ember bírja. Tán ezért is segít manapság Iszkaszentgyörgyön és Isztiméren. A zenét ő sem veti meg: hegedülni tanult, a ciszterci templomi gyermekkórus létrejöttében pedig kiemelkedő szerepe volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában