„Angyal, vidd meg a hírt az égből…”

2019.10.24. 07:45

1956: a szabadakaratú emberek diadala – Ünnepi megemlékezés és alakuló ülés Abán

Az abai városi testület tekintetében teljes őrségváltás következett be az önkormányzati választás során: a befutók a Sárvíz Térségfejlesztő Egyesület jelöltjei közül kerültek ki. A település hosszú évek után új polgármestert választott, Mikula Lajos személyében.

V. Varga József

Ötvenhat üzenetéről Mikula Lajos polgármester szólt az egybegyűltekhez

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A grémium alakuló ülését nemzeti ünnepünk délutánján tartották. Az eskütételeket követően a képviselő-testület két, társadalmi megbízatású alpolgármestert választott: Mogyorósi Istvánné egyebek mellett a gazdasági, míg Kasó László a humán ügyeket viszi. A nyitás és az összefogás jegyében két új bizottság alakult: a pénzügyi, ügyrendi, településfejlesztési és településrészi, illetve a szociális, oktatási, kulturális és társadalmi kapcsolatok bizottsága. Az elnöki tisztségeket Nagy-Kaszap Ferenc és Németh Tibor tölti be.

Mikula Lajos programjában kifejtette: számára a városi rang azt jelenti, hogy a polgárok számára magasabb életszínvonalat, jobb szolgáltatásokat és kényelmesebb életet biztosít a lakóhelyük. A grémium feladatai között prioritásként szerepel a település pénzügyi-gazdasági helyzetének stabilizálása.

Az alpolgármesterek eskütételét olvassa elő Mikula Lajos polgármester – balról
Mogyorósi Istvánné alpolgármester, Eszterbauer Erzsébet jegyző és Kasó László
alpolgármester
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az alakuló ülést követően az abaiak, a belsőbárándiak és a bodakajtor-felsőszentivániak az 1956-os emlékműnél gyülekeztek. A mementóra Márai Sándor sorait vésték: „Angyal, vidd meg a hírt az égből, / Mindig új élet lesz a vérből…”

Hatvanhárom esztendeje a nép változásért kiáltott, lerázni magáról mindazt az elnyomást, amit a kommunista rendszertől elszenvedett – hangsúlyozta ünnepi beszédében Mikula Lajos. Amint kiemelte: számára 56 üzenete az összefogás, a közösség ereje. Együtt mozdult akkor a nép, és olyan eseményeket indított el, amelyekre odafigyelt a világ. Erre, a közösségben rejlő erőre van most szüksége Abának is – határozta meg mindannyiuk felelősségét.

Ötvenhat üzenetéről Mikula Lajos polgármester szólt az egybegyűltekhez
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Maruczán Attila református lelkész és Bognár Károly katolikus plébános egyaránt a szabadakaratú emberek diadaláról szónokolt. A megemlékezés koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában