mi a protokoll hiba esetén?

2019.09.05. 20:00

Hibabejelentés: nincs határidő? – Egy hétig nem volt vezetékes telefonja a börgöndi testvérpárnak

Több mint egy héten át mellőznie kellett olvasónknak otthoni vezetékes készülékét. A hiba azóta ugyan elhárult, ám mivel a probléma nem új keletű, ezért – véli – bármikor újra előfordulhat hasonló kimaradás.

Szanyi-Nagy Judit

Ecuadori életkép. Itthon azért könnyebb a helyzet Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy hét és két nap – elmondása szerint ennyi ideig kellett Börgöndön vezetékes telefon nélkül élnie Farkas Józsefnek, aki ezzel a problémával nem volt egyedül: a szintén a településen élő nővérénél is kiesett a szolgáltatás. A mai világban ez már nem jelenthet gondot – gondolhatnánk –, azonban a több mint nyolcvanéves testvérpár nehezen kezeli a mobiltelefont. Így gond esetén, például ha mentőt kellett volna hívniuk, csak nagy nehézségek árán tudták volna megtenni. Ráadásul – panaszolta – ez már nem az első eset Börgöndön.

Az érintett telefonszámokat megkaptuk, így a szolgáltató Magyar Telekomhoz már kész tényekkel fordulhattunk. Válaszukból kiderült, az egyik esetben egy berendezéshiba, a másik esetben az ügyfél otthona és a telefonközpont közötti nyomvonal megszakadása okozta a szolgáltatás szünetelését.

A börgöndi elosztóhálózat minőségét firtató kérdésünkre megírták: a közelmúltban berendezésfejlesztési munkák zajlottak a területen, egy eszközcserét hajtottak végre a hálózat stabilitásának növelése és a magasabb szintű szolgáltatások biztosítása érdekében. S bár az elosztóhálózatot érintő hibabejelentést nem kaptak sem belső, sem külső forrásból az elmúlt időszakban, ígéretük szerint megvizsgálják az érintett szakaszt, és a szükség szerinti karbantartást elvégzik.

Ecuadori életkép. Itthon azért könnyebb a helyzet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A probléma kapcsán a szolgáltatónál arról is érdeklődtünk, van-e a hibabejelentésnél a panaszosra vonatkozó határidő, illetve milyen jogait érvényesítheti az ügyfél szolgáltatáskimaradás esetén.

„Az előfizetők a hiba észlelését követően általában rögtön jelzik a hibát, erre vonatkozó kifejezett határidőt az irányadó jogszabályok nem tartalmaznak” – szólt a válasz, amelyhez egy ÁSzF-rendelkezést is csatoltak. Eszerint – a kármegelőzési és -enyhítési kötelezettség részeként – az előfizető köteles a szolgáltatót haladéktalanul értesíteni, ha észleli, hogy a szolgáltatása nem, vagy hibásan működik. Amennyiben az ügyfél a hibát egyáltalán nem, vagy csak késedelmesen jelzi, a szolgáltató nem felel azokért a károkért és költségekért, amelyek a jelentés hiánya vagy időbeli elmulasztása miatt keletkeznek.

Miután az ügyfél jelezte a hibát, a szolgáltató köteles kijavítani azt – amennyiben valós és az érdekkörébe tartozó hibáról van szó. A bejelentéstől a kijavításig terjedő időtartam azonban kötött: nem haladhatja meg a 72 órát. (Pontosabban: a határidő bizonyos esetekben meghosszabbodhat, például ha hatósági hozzájárulást kell kérni a javításhoz.) Amennyiben a hibaelhárítás nem történik meg a jelzéstől számított 72 órán belül, a késedelem miatt a szolgáltatónak kötbérfizetési kötelezettsége keletkezik, a késedelmes napokra vonatkozóan a hiba elhárításáig. Ha az ügyfél csak az elhárítás után jelzi a hibát, az már nem tartozik ebbe a hibaelhárítási körbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában