A polgárok figyelmébe

2019.09.10. 17:30

Szobortervvel rukkolt elő egy baráti kör és Nagy Benedek

Ismert, a magyar országgyűlés a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította. Béri Balogh Ádám a Rákóczi-szabadságharc során 1708-ban Kölesdnél (Tolna megye) szétverte a császári erőkkel egyesülni vágyó rác sereget. A Rákóczi utcai fehérvári Skála előtti tér, napjainkban, kőrengeteg.

Majer Tamás

Teljes aranyszínt kapna a paripán vágtató Szent László-szobor Fotók: Nagy Norbert

És akkor még Szent Lászlóról nem is beszéltünk!

Mit szeretnének, honnan kezdjük?

A székesfehérvári városháza emeletén két szoborterv mutatja magát. Egy Rákóczi-dombormű, s egy Szent László-lovasszobor. Nagy Benedek alkotásai. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének falán számos domborműve látható a móri művésznek: megmintázta Pesovár Ferencet, Kralovánszky Alánt, Weöres Sándort is.

Egy fehérvári erőktől duzzadó baráti társaság – akik sokat időztek anno Kölesden – jóvoltából még az elmúlt évtized derekán márványtábla került ki egy ottani panzióra, amely a Béri Balogh Ádám vezette szabadságharcos csapat szerbek elleni győzelmét zengi. A tettvágyó barátok azóta is visszajárnak oda koszorúzni.

Teljes aranyszínt kapna a paripán vágtató Szent László-szobor Fotók: Nagy Norbert

Póczos Géza korábbi fehérvári városfejlesztési igazgató is a baráti köri tagja. Lapunknak beszámolt róla: ők állnak a Rákóczi-dombormű terve mögött. Kaptak az idei Rákóczi-emlékéven, kölcsönvették saját korábbi emlékműalkotó ötletüket, így terveztették meg a domborművet Nagy Benedekkel. Illyés Endrétől, a társaság egy másik tagjától tudjuk, hogy a vörös mészkő oszlopra helyezendő bronz domborművet Székesfehérvár városa és a Rákóczi Szövetség támogatásával, illetve saját erőből szeretnék megvalósítani. A tervekkel most a fehérvári polgárság és az önkormányzat figyelmébe ajánlják a domborművet.

A Skála előtti teret nemesítené a Rákóczi-dombormű

A tervezett helyszín a Skála előtti tér, vagy a Rákóczi-iskola udvara. Előbbi a prioritás. Felvették már a terület tulajdonosával a kapcsolatot, válaszra várnak. Az alkotó bokrokkal, fákkal egészítené ki a kompozíciót, így némi zöldet is kapna a – változásért kiáltó – terület. Nagy Benedek egyúttal megfontolásra ajánlja Szent László lovasszobrát is, amely, ha elkészülhet – süttői mészkő talapzaton, bronzból –, életnagyságú hatást váltana ki. A magassága mindenestül 7,24 méter lenne. Nagy Benedek úgy véli, e szakrális, teljesen aranyozott szobornak a székesegyház előtt volna méltó helye, ráadásul izgalmas egységet alkotna a megyeháza előtti és a városháza melletti lovasszoborral. Ehhez a kezdeményezéshez is Székesfehérvár városának támogatása kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában