Kontya alá ütött a gőz

2019.09.23. 16:00

A gyermekjóléti központ nyert, egy hölgy lett a Lecsókirály

A paprika és paradicsom illata ezreket csalogatott az utcára idén is. Mindent elkövettek a rendezők, hogy rátaláljanak a Lecsókirályra és úgy alakult, hogy 2019-ben egy hölgy került a trónra.

Palocsai Jenő

Ritmusra készült a lecsó: mindenhol más és másfajta dallamok keveredtek a füsttel Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Majdnem a város Mór felőli peremén pakoltunk le, hogy részesei lehessünk a megye talán legnagyobb gasztronómiai rendezvényének, melyet a megyeszékhelyen tartanak. A Móri út már a Szent Vendel köztől a főzőcsapatoké volt, egészen a bíróságig.

Németh Nóra és csapata, a gyermekjóléti központ munkatársai nyerték idén a lecsók viadalát
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az épületektől övezett, máskor oly nagy autóforgalmat bonyolító szakaszon most a keményfa füstje szállt és vele a bográcsokban rotyogó lecsó illata.

Baráti társaságok, családok és cégek főztek itt békés, de cseppet sem csendes környezetben. Az egyik helyen gépzene szólt, a következő ritkásabb részen, az út közepén csacsacsa a Pécsről érkező Brass and Roll bandától, akik megafonba énekelve adtak különleges hangzást az érces, rezes hangszerek mellé.

Ritmusra készült a lecsó: mindenhol más és másfajta dallamok keveredtek a füsttel
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Továbbhaladva a nyüzsgő emberfolyamban, szólt „a nézése meg a járása” és újabb élőzenét játszó zenekarok, középkori dallamoktól a technóig. A Barátság Házától nem messze állt a zsűrik sátra. Nem volt könnyű dolguk a fehérvári vendéglátósokból verbuvált zsűriknek, az A és a B zsűrinek is kijutott a munkából. Közel másfél száz nevező által főzött lecsó rangsorolása nem könnyű feladat, de fiatal önkéntesek és duális képzésben tanuló egyetemisták is segédkeztek.

A Vörösmarty-szakiskola tanárai is „kavartak”
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagyon sok volt a bírált minták száma, de nem mindenki nevezte be a lecsóját a versenybe. Idén 530 csapat jelentkezett a főzésre, nekik egy tűztálcát, egy sörpad-garnitúrát és egy zsák hasított, száraz fát biztosítottak a szervezők.

Az Alba Regina névre hallgató sárkánykirálynő főzni is tud. Hát még a gazdája!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A 2019-es évben a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ csapata kapta a legmagasabb pontszámot és így a főzőbrigádot irányító Németh Nóra ülhetett a trónra.

 

A tizenötödik alkalommal megrendezett program ötletgazdája Sipos József sportújságíró volt. A róla elnevezett díjat, a Sipi kupát ezúttal a Crazy Lecsó Team vihette haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában