Konferencia Tácon

2019.09.20. 08:00

Mégis kiemelik a Jókai utca 14. alatt talált fagerendákat

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum táci bázisán, a Gorsium Régészeti Parkban tart – csütörtökön és pénteken – kétnapos tanácskozást.

Majer Tamás

Pokrovenszki Krisztián és Belegrai Tamás a Jókai utcai régészeti feltárást is ismertette a szakmai hallgatóságnak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A konferencia címe: Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben. 3D fotogrammetria, lézerszkenner, animáció s más megoldások révén hamarosan a múzeumok online felületén is találkozhatunk régészeti feltárások bemutatóival.

A szakmai találkozó Cser-Palkovics András, a múzeumot fenntartó Székesfehérvár polgármesterének és Pokrovenszki Krisztián, a múzeum megbízott intézményvezetőjének köszöntőjével indult. A városvezető kifejezte örömét, hogy a felújított Gorsium immár alkalmas egy ilyen jellegű tudományos eszmecsere színhelyéül. Majd arról szólt, hogy a modern technológia segíti közelebb hozni az emberekhez a régészeti kutatások eredményeit.

A múzeumi vezető felidézte, ez az innovatív megoldások bemutatását szolgáló, országos érdekeltségű konferencia egy sorozat második része. Az első még 2016-ban volt Kecskeméten. – Két-három évnek azért el kell telnie, mire olyan tudásanyag, adathalmaz összegyűlik, amelyet már érdemes bemutatni a nagyérdeműnek – fogalmazott.

Pokrovenszki Krisztián és Belegrai Tamás a Jókai utcai régészeti feltárást is ismertette a szakmai hallgatóságnak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pokrovenszki Krisztián adta – Belegrai Tamással párban – a konferencia első előadását is.

A nem szakmai érdeklődőknek feltétlen érdekes lehet, hogy a közelmúltban, Fehérváron, a Jókai utca 14. alatt talált 11. századi városfal alapozásának feltárt fagerenda alapozását mégsem temetik be a kutatómunka végeztével, hanem kiemelik onnan, hogy a jövőben kiállíthassák.

A résztvevők ma terepgyakorlattal folytatják a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában