Rauf Norbert polgármesterrel beszélgettünk

2019.09.17. 17:30

Kihívásokban gazdag volt az elmúlt öt esztendő Daruszentmiklóson

Tiszteletre méltó a mögöttük álló számos elvégzett munka, de hasonló számban állnak előttük a következő időszakra tervezett feladatok is. A falu sikeresen küzdött meg a kistelepülésekre (1280 lakos) jellemző kihívásokkal.

V. Varga József

Játszóház. Stop. Színezz! Stop. Fruskák munkában. Stop Fotó: VV

Daruszentmiklós 17 esztendeje vált önálló településsé, fejlődésük folyamatos. Daruhegy önállósodási törekvései már 1946-tól napirendre kerültek, végül aztán a falu, Előszállásból kiválva, 2002-ben vált önálló településsé.

A helyi választási bizottság nem sorsolta ki a polgármesterjelölti sorrendet, ugyanis a tisztség egyedüli jelöltje Rauf Norbert.

A legújabb projektjük az inkubátorház

Tartalmas munkával telt az idő?

– Érdekes, izgalmas, kihívásokban gazdag öt év áll mögöttünk. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy fenn tudtunk maradni! Önkormányzatunk nagyon nehéz anyagi helyzetben volt ebben az időszakban.

Tudtak pályázni?

– Szerencsére módunkban állt különböző pályázatokat benyújtani. Sajnálatos, hogy a megvalósítások elhúzódnak, de ez nem az önkormányzatok hibája, hanem az eljárások szabályos és bürokratikus lebonyolítása ilyen hosszadalmas. A gyakorlati tennivalókat jelentős háttérmunka előzi meg és követi, ezért könnyen lehet, hogy néhány beruházás már csak a következő ciklusban realizálódik. A pályázatok megvalósításában nyújtott segítségért köszönetet kell mondanunk Varga Gábor országgyűlési képviselőnknek és Molnár Krisztiánnak, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének.

Sikerek?

– Esetünkben nagy volumenű feladat volt a polgármesteri hivatal energetikai felújítása. Nagyon örülök, hogy a mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetővé vált a községháza. Egy kicsit korábbi sikerünk az óvodabelső a mai kor kívánalmainak megfelelő felújítása, egy cég felajánlásaként, kevés önkormányzati anyagi támogatással.

Játszóház. Stop. Színezz! Stop. Fruskák munkában. Stop Fotó: VV

Daruszentmiklósi hétköznapok…

– Minden intézményünket az elvárásoknak megfelelően tudtuk működtetni, ezen belül az orvosi és a védőnői szolgálatot is. Szerencsére az útépítés tekintetében ugyancsak előre tudtunk lépni ebben a ciklusban. Két, a korábban legrosszabb állapotban levő utcánk belterületi szakaszát aszfaltos burkolattal tudtuk ellátni, az ott lakók számára jelentős a komfortnövekedés.

Közfoglalkoztatás?

– Önkormányzati szempontból sajnos a térségünkben a közfoglalkoztatás a minimálisra esett vissza, ezért nagyon nehéz a folyamatos területgazdálkodási munka. A problémára felkészültünk, hiszen valószínűsítettük, hogy az ország gazdasági fellendülése kapcsán ez a helyzet előbb vagy utóbb bekövetkezik. Olyan gépeket és eszközöket vásároltunk, amelyekkel kevesebb élőerővel tudjuk a szükséges feladatokat ellátni.

A civil szervezetek?

– A civilek pozitívan viszonyulnak a kihívásokhoz. Nincsenek túlzó elvárásaik az önkormányzattal szemben, a működésükhöz szükséges minimális támogatást viszont meg tudtuk adni a számukra. Kiváló programokat hoznak létre, igazi motorjai a településünknek.

Megvonható a mérleg?

– Igazán nem lehetek elégedett, hiszen mindig adódnak újabb felmerülő igények és tennivalók, amelyek megoldásra várnak, és amíg azokat nem teljesítem, nem lehetek az. Viszont ez az erő, ami miatt a következő időszakban is készen állok a feladatok elvégzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában