A nagypapát számos esetben az unoka is elkíséri a vízpartra

2019.09.30. 07:30

Ifjú horgászok pecabottal, avagy alakul a csikócsapat Lujzamajorban

A főúttól eldugva, mégsem messze ettől, romantikus és nyugodalmas helyek a horgásztavak, halastavak. A Lovasberényhez tartozó Lujzamajor húszhektáros tava a legifjabb horgászszerelmesek kedves tanyája lett újabban.

Zsohár Melinda

A pecásnak a készség összeszereléséhez is értenie kell

Fotó: Halász Ferenc

A horgászok leginkább idősek, de legalább középkorúak, így tudjuk. Pedig sok nagypapával belógatja a horgot az unoka is a vízbe, tanulgatják ennek az ősi férfiszenvedélynek a fogásait.

A nyáron szervezett horgászhetet nagyon fiataloknak és gyerekeknek a lujzamajori tó vadregényes környezetébe az alcsútdobozi Halász Ferenc, a nemzeti parkok egyik „küldötte”, az alcsúti kastélykert „bogármestere”, ahogyan nevezi magát a szentjánosbogarak szakértője.

Ül a horgász méla lesben
Fotó: Halász Ferenc

A tó a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. kezelésében van, Solymár András erdőmérnök az üzemi vezetője, s Marton Krisztián, a csepeli székhelyű Poronty SE elnöke csatlakozott hozzájuk szakmai irányítóként – s megszólították a legfiatalabbakat. Jöjjenek el Lovasberénybe, horgásszanak, szeressék meg ezt a „műfajt”, mert a természet- és környezetvédelem fokozottabban feladatuk lesz a mai gyerekeknek, mint az elődöké volt. A Poronty SE fogyatékkal élő gyerekeket és fiatalokat is invitál folyamatosan a szép helyszínre.

A tavat tizenkét éve eresztették le utoljára, az idén telepítettek bele 25 mázsa háromnyaras pontyot.

A nyár őszbe csavarodott, de a tó ugyancsak benépesül október 18-án, mert a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Egy a természettel néven horgász- és vadásznapot szervez a jövőbeni, a 2021. évi Egy a Természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódóan.

A pecásnak a készség összeszereléséhez is értenie kell
Fotó: Halász Ferenc

Ez nemes ürügy, bár hol van az még, de a szervezők addigra masszív csikócsapatot szeretnének kialakítani a felnőttek mellé.

A szakmai programokhoz családi nap kapcsolódik, családokat, iskoláscsoportokat várnak. Egész nap horgászverseny, természetismereti programok, vetélkedők, kézművesek, íjászbemutató és Az alkalmazkodás mesterei címmel egy különleges állatbemutató várja majd az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában